Bebelusii alaptati natural au un sistem imunitar mai bine dezvoltat

Bebelusii alaptati natural au un sistem imunitar mai bine dezvoltat

Stiati ca bebelusii alaptati natural au un sistem imunitar mai bine dezvoltat si e mai putin probabil sa contacteze bolile copilariei decat cei hraniti cu lapte praf? Sunt doar cateva dintre beneficiile alaptarii naturale, a carei incurajare face obiectul unei Saptamani Internationale de informare care se desfasoara in fiecare an intre 1 si 7 august. Pentru prima data, anul acesta, evenimentul este organizat si la Cluj la initiativa Asociatiei pentru Nastere Naturala si Alaptare.LifestyleZiua Internationala a Alaptarii este marcata, in orasul de pe Somes, printr-o serie de evenimente, seminarii, intalniri pe aceasta tema, coordonate de specialistii asociatiei Cuibul Berzelor. Alaptarea exclusiva pana la 6 luni, recomandata si de Organizatia Mondiala a Sanatatii, este o adevarata problema la nivel international, avand in vedere ca foarte multe femei refuza sa alapteze,. Asta desi, in mod real, doar 2% dintre femeile care nasc nu au deloc sau au lapte insuficient.

„Primul pas, la modul ideal, ar trebui sa se intample in primele ore de la nasterea bebelusului, cand mama si copilasul nu trebuie sa fie despartiti. Mai mult decat atat, ar trebui sa fie in contact direct, piele pe piele pe toata durata celor doua ore. Pentru ca atunci bebelusul e cel mai speriat, in primul rand schimba mediul, al doilea soc e schimbarea de temperatura. Tot ce stie el pana in momentul respectiv este cum bate inima mamei, vocea mamei, si atunci, lasandu-i impreuna, bebelusul reuseste sa se linisteasca mai bine, el e si cel mai flamand in primele doua ore”, explica Nora Niculescu, educator prenatal Cuibul Berzelor.

Alte piedici puse in calea femeilor care vor sa alapteze provin de la alte mentalitati la fel de gresite, dar adand inradacinate in mentalul colectiv. „Daca bebelusul primeste lapte praf, deja este periclitata un pic alaptarea. Pentru ca alaptarea naturala este cu efort pentru bebelusi, dar, pana nu are termen de comparatie, nu stie ca se poate si mai usor. Respectiv din sticla laptele vine mult mai usor”, a completat Nora Niculescu.
Toate intalnirile din cadrul Saptamanii Internationale a Alaptarii se vor tine la Cuibul Berzelor, pe Calea Dorobantilor numarul 74, apartament 71.

Citeste si: Romania este pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste alaptarea

„Asociatia ProMAMA a deschis primul Institut si Centru de Alaptare din Romania. Principalul obiectiv al ProMAMA este cresterea ratei alaptarii in Romania, in prezent de doar 12.6% (studiu UNICEF 2011), cea mai mica rata din Europa. Prin comparatie, urmatoarea tara este Irlanda cu o rata de 53% , dar in tarile nordice rata alaptarii ajunge la 89- 94% .”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *