Alarma radioactiva in Buzau

Mai multe persoane din Sapoca au intrat in contact cu deseuri contaminate * Materialele au fost descoperite intr-o groapa de pe malul raului Buzau
alarma radioactiva
Intr-o groapa din apropierea raului Buzau, in comuna Sapoca, au fost gasite deseuri metalice, care au fost transportate cu masina personala de catre un rrom din comuna, la domiciliul acestuia.
Dr. ing. Anton Coroianu, directorul directiei Radiatii Ionizante din cadrul Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), ne-a declarat ca este vorba de peste 600 de kilograme de deseuri metalice contaminate radioactiv pe care un rrom din Sapoca, Gheorghe Firica, le-ar fi gasit si a vrut sa le valorifice la sucursala Remat din Buzau. Cei de la Remat Buzau le-au trimis la depozitul central al Remat Holding din Bucuresti. Aici, deseurile au fost depistate ca fiind radioactive in urma trecerii lor prin portile de detectie prin care trec, obligatoriu, toate deseurile. Lucratorii societatii au sesizat expertii CNCAN, dupa care au returnat deseurile punctului de lucru din Buzau. Angajatii de aici l-au chemat pe tigan sa-si ia deseurile de metal, fara insa a-i spune ca sunt contaminate radioactiv. Din acest motiv, impotriva sucursalei Remat Buzau si a angajatilor implicati, a inceput cercetarea penala deoarece nu au anuntat autoritatile si nu i-au spus lui Gheorghe Firica despre contaminarea radioactiva a deseurilor.
Expertiza la Magurele
In acest moment, deseurile radioactive sunt depozitate tot in curtea familiei Firica, din Sapoca, sub un nuc, dar ele urmeaza sa fie aduse in Bucuresti, la depozitul de la Magurele, dupa efectuarea tuturor expertizelor. Expertii Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare au preluat si probe pentru a stabili cu exactitate nivelul de radioactivitate al deseurilor.
Cazul a fost preluat de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) si de Directia Generala de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (DGCCOA) din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane. Anchetatorii urmeaza sa stabileasca numarul tuturor celor care au intrat in contact cu materialele radioactive, dar si de unde provin deseurile contaminate radioactiv si cum au ajuns pe malul raului Buzau. Conform declaratiei dr. Coroianu, deseurile respective ar putea proveni de la o sonda de foraj din judet. Gheorghe Firica face afaceri cu deseuri metalice si a declarat anchetatorilor ca el nu le-a furat ci le-a gasit in groapa de gunoi de pe malul Buzaului.
Potrivit comunicatului de presa dat, ieri, de Institutia Prefectului Buzau, dupa ce a adus situatia la cunostinta secretarului de stat Victor Paul Dobre din Ministerul Internelor si Reformei Administrative, prefectul de Buzau a cerut Inspectoratului de Politie Buzau, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Neron Lupascu” si Garzii de Mediu Buzau initierea unor anchete de specialitate in acest caz.
De asemenea, Autoritatea de Sanatate Publica Buzau va face cercetari asupra starii de sanatate a membrilor familiei care au intrat in contact cu deseurile si asupra manipulatorilor acestora, numarul celor care au atins deseurile radioactive nefiind inca stabilit.

Sursa: Ziua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *