Albamont, cel mai „batran” club ecologic din Romania

albamontRadu Irimia si Lucian Macavei, doi veterani ai luptei pentru protectia naturii, isi dezvaluie sperantele.

Reprezentantii celui mai vechi club de ecologie cred ca Zlatna, prin solul inca plin de metale grele, Sebesul, prin fabrica de formaldehida, si Rosia Montana sunt cele mai apasatoare probleme de mediu din Romania.

Adevarul: Sunteti veritabili veterani in ecologie. Cand ati inceput?
Membrii Albamont: Clubul de ecologie si turism montan Albamont este cel mai vechi probabil din zona, infiintat fiind in 1980. Pana in 1990, Albamontul era foarte popular pentru ca organiza multe sporturi de iarna si atunci, nefiind alternative pentru petrecerea timpului liber, multi veneau la actiunile clubului. Dupa `90, organizatia a inceput sa promoveze si proiecte de protectia mediului. „Per pedes” este unul dintre cele mai populare actiuni ale noastre – in cadrul lui un grup de turisti fac mai multe trasee in cateva zile de-a lungul carora se executa si marcaje. „Per pedes” se organizeaza in fiecare an in jurul datei de 1 mai.

– Ce proiecte de protectie a mediului ati derulat in ultimul timp?
– Unul dintre proiectele care s-a mulat cel mai bine pe protectia mediului a fost amenajarea unui gard verde la rezervatia botanica de la Scarita Berlioara, o zona foarte faina, cu specii foarte variate, care se intinde intre judetule Alba si Cluj si unde intrau boii si distrugeau frecvent flora. La doi ani insa de la finalizarea acestei amenajari, gardul a fost distrus si l-am mai facut o data.

La o intalnire cu organizatiile de mediu de la Miercurea Ciuc, cineva se lauda ca a facut ceva similar intr-o rezervatie, dar cu un gard de lemn, pe care l-au dat cu ulei si ala a rezistat. Toata lumea i-a felicitat, dar dupa ce s-a pus problema ca pe doi metri ei au distrus si flora si fauna, tot pe noi ne-au felicitat.

Un alt proiect a fost cel de marcare a traseelor si de amplasare a tablitelor de prezentare a rezervatiilor in Muntii Trascaului. Din pacate, unele dintre ele au fost distruse chiar intr-o saptamana. Alte proiecte au fost de promovare a turismului si de dezvoltare socio-economica pe Valea Ariesului. Am mai amenajat rezervatia Vanatarile Ponorului, unde este un punct de belvedere fata in fata cu cascada din zona; noi am igienizat locul respectiv.

Citeste articolul integral Albamont, cel mai „batran” club ecologic din Romania in Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *