Albinele vin in ajutorul medicinei

Albinele vin in ajutorul medicinei

Albinele vin in ajutorul medicinei

Folosirea veninului de albine pentru combaterea sclerozei in placi, a polenului pentru favorizarea digestiei si a mierii ca cicatrizant sunt tratamente ce fac parte din terapia alternativa cunoscuta sub numele de apiterapie, practicata in Romania si care isi are radacinile in antichitate, mentioneaza AFP intr-un material publicat joi.

In Grecia antica, Hipocrate folosea mierea pentru a trata ranile si romanii descriau polenul drept ‘praful care da viata’. ‘Stupul este cea mai veche farmacie naturala si cea mai sanatoasa’, explica Cristina Mateescu, directoarea generala a Institutului roman de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura (ICDA). ‘La mine in sat, strabunica mea era vindecatoare si folosea produsele stupului. Ea m-a inspirat’, isi aminteste Dr. Mariana Stan, medic alopat clasic timp de mai multi ani, ea practicand in prezent la Bucuresti apiterapia, ‘ce da rezultate mai lent, dar acestea sunt mai durabile si mai profunde’. Romania este una dintre putinele tari unde apiterapia a fost inclusa in pregatirea medicala de baza. Extractul de propolis creat de ICDA a fost recunoscut oficial ca medicament. In India, China si in Egiptul antic, propolisul a fost apreciat pentru calitatile sale cicatrizante si antiseptice. Creat in anul 1974, acest institut are in prezent 105 angajati. Pe langa activitatea de cercetare pentru protejarea sanatatii coloniilor de albine, el comercializeaza circa 30 de tratamente omologate. O noua gama de terapii de acest fel permite si tratarea cainilor si pisicilor cu ajutorul apiterapiei. ‘Romania este o campioana a apiterapiei, pe care a recunoscut-o de mult timp drept o componenta a medicinei stiintifice’, explica pentru AFP profesorul american Theodor Charbuliez, presedintele Comisiei pentru apiterapie de la Apimondia, organizatie ce regrupeaza mii de apicultori din intreaga lume.


La Bucuresti exista din anul 1984 un centru medical pentru apiterapie, primul de acest fel deschis pe plan mondial. Doina Postolachi, in varsta de 34 de ani, vine aici de doua ori pe saptamana pentru a face injectii cu venin de albine (apitoxina), care ii da sperante in lupta cu scleroza in placi. ‘Cu un an in urma, nu mai puteam sa merg si nici sa intru in cada. Picioarele mele erau lipite de sol, dar astazi tratamentul cu venin mi-a redat puterea in picioare, pot sa merg, pot sa fac un dus’, explica bucuroasa aceasta poeta cu ochii albastri, care nu a dorit niciodata tratamentele chimice obisnuite ‘ce sunt insotite de numeroase efecte secundare’. In ciuda reticentelor unor medici alopati, numerosi pacienti din lumea intreaga apeleaza la aceasta terapie alternativa, inclusiv in Statele Unite. Dar industria farmaceutica ar putea sa nu vada cu ochi buni tratamentele cu produse oferite de albine, mai ales ca acestea sunt foarte accesibile. Veninul este recoltat usor, fara sa provoace moartea albinelor. In anul 2013, universitatea americana Washington din Saint Louis a publicat un studiu asupra eficacitatii melitinei (toxina din veninul de albine) impotriva virusului SIDA. In Franta, mii de pacienti au beneficiat de pansamentele cu miere la sectia de chirurgie digestiva a spitalului din Limoges. De asemenea, produse precum laptisorul de matca sunt tot mai mult folosite in cosmetica, pentru ca ‘ele pot intarzia semnele imbatranirii’ pielii, explica Nelly Pfeiffer, care detine la Bucuresti un salon specializat in apicosmetica.

Peste tot in Romania se pot gasi numeroase produse apicole. Ceea ce atrage este imaginea naturala a acestor tratamente, care au fost mereu prezente in medicina traditionala a acestei tari cu o natura salbatica si traversata de Muntii Carpati, noteaza AFP. ‘In Romania avem sansa unei naturi bine conservate’, subliniaza Cornelia Dostetan, apicultoare si membra a Societatii nationale de apiterapie. Penuria din perioada comunista a impiedicat folosirea pesticidelor. Astazi flora este inca foarte diversificata ca urmare a absentei unor zone extinse cu monoculturi agricole, precum cele din Europa Occidentala. Certificata bio, compania romana Apiland exporta polen in Statele Unite, Franta si Marea Britanie. Conform ultimului recensamant agricol din anul 2010, Romania are 42.000 de apicultori si 1,3 milioane colonii de albine. ‘Aceste fiinte minuscule fac minuni’, conchide Doina, care este foarte recunoscatoare albinelor.11 Apr 2014 - Sursa: Impact in GorjArticole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016