Alburnus Maior cere presedintelui sa isi clarifice punctul de vedere privind proiectul Rosia Montana

Alburnus Maior cere presedintelui sa isi clarifice punctul de vedere privind proiectul Rosia Montana
Alburnus Maior cere presedintelui sa isi clarifice punctul de vedere privind proiectul Rosia Montana

Asociatia Alburnus Maior ii cere presedintelui Klaus Iohannis sa isi clarifice „neintarziat” punctul de vedere privind proiectul minier de la Rosia Montana, avertizandu-l pe seful statului ca „lupta anti-coruptie (…) nu va putea fi castigata punand sub tacere afacerea Rosia Montana”.

Asociatia Alburnus Maior, unul dintre principalii opozanti ai proiectului minier de la Rosia Montana, sustine, intr-o scrisoare deschisa transmisa, vineri, presedintelui Klaus Iohannis, ca „proiectul de minerit cu cianuri propus la Rosia Montana este supus ultimei tentative de resuscitare, Gabriel Resources fiind in cautare de aliati”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit Alburnus Maior, invitatia la conciliere amiabila transmisa de catre compania miniera presedintelui Klaus Iohannis nu este „un act de curtoazie al unui investitor de buna credinta”, ci doar „o formalitate necesara in avansarea unui eventual caz de arbitraj international”, iar aceasta optiune ramane „ultima resursa a managementului companiei de a oferi satisfactie investitorilor speculanti, in conditiile in care societatea romaneasca respinge cu fermitate mineritul cu cianuri”.

Reprezentantii Alburnus Maior il critica pe Klaus Iohannis sustinand ca pozitiile adoptate recent privind proiectul de la Rosia Montana seamana cu cele ale fostului presedinte Traian Basescu, ale fostului premier Emil Boc si ale actualului premier Victor Ponta si mentionand ca seful statului si-a schimbat tonul privind acest subiect.

Alburnus Maior il critica pe Klaus Iohannis si pentru invitatia lansata premierului Victor Ponta de a renegocia si sustine ca acest lucru ar putea reprezenta „un prim semnal de cedare in fata amenintarilor instrumentate de Gabriel Resources”.

„Invitatia lansata primului-ministru Ponta de a renegocia nu va face cinste in conditiile in care acesta este sustinator declarat al distrugerii Rosiei Montane. Multi dintre noi se intreaba daca aceste declaratii nu reprezinta un prim semnal de cedare in fata amenintarilor instrumentate de Gabriel Resources. Va asiguram, domnule presedinte, ca nu suntem dispusi ca viitorul Rosiei Montane sa redevina subiect de negociere sau tergiversare institutionala si va solicitam sa va clarificati neintarziat punctul de vedere”, se arata in scrisoare deschisa remisa de Asociatia Alburnus Maior.

Gabriel Resources a anuntat, marti, ca vrea o solutie amiabila privind Rosia Montana si a trimis Presedintiei si premierului o notificare prin care cere autoritatilor romane sa se angajeze intr-un proces de consultare, mentionand ca ar putea recurge la arbitraj daca nu se gaseste o solutie pentru dezvoltarea proiectului

„Compania a trimis o notificare oficiala catre presedintele si prim-ministrul Romaniei, in numele Gabriel si al anumitor companii afiliate, prin care solicita autoritatilor romane sa se angajeze oficial intr-un proces de consultare. Pentru evitarea oricaror indoieli, Gabriel doreste gasirea unei solutii amiabile in acest diferend care sa duca la dezvoltarea proiectului minier, in beneficiul tuturor partilor implicate”, se arata intr-un comunicat al companiei canadiene Gabriel Resources.

Comunicatul mentiona ca Gabriel Resources nu a initiat nicio cerere de arbitraj sau vreun alt demers in instantele internationale de arbitraj si ca isi mentine angajamentul „ferm” de a dezvolta proiectul minier de la Rosia Montana.

Presedintele Gabriel Resources, Jonathan Henry, citat in comunicat, spunea ca spera ca va fi gasita o rezolvare amiabila a problemei, fara sa fie nevoie sa apeleze la arbitraj international.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Realitatea TV, ca pozitia sa privind proiectul Rosia Montana nu s-a schimbat si considera in continuare ca nu a fost bine abordat, precizand ca ii invita pe cei implicati, firma care doreste sa investeasca si Guvernul, sa reia discutiile.

„Trebuie revazut, sunt foarte multe aspecte. Nu este treaba presedintelui sa renegocieze contractele, nici treaba presedintelui sa spuna ce solutii tehnice exista, dar este treaba mea sa spun ca, dupa parerea mea, asa cum a fost conceput proiectul, mie nu mi se pare potrivit si sa invit pe cei care sunt implicati, direct, sa reia discutiile”, a mentionat Iohannis.

Seful statului a spus ca fara o negociere buna, serioasa si aplicata, lucrurile nu vor putea fi rezolvate, iar negocierea trebuie sa aiba loc intre firma care doreste sa investeasca si reprezentantii Guvernului Romaniei.

In luna iunie a anului trecut, Camera Deputatilor a respins proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere din Rosia Montana. O luna mai tarziu, premierul Victor Ponta afirma ca proiectul Rosia Montana este blocat pana cand nu exista o sustinere politica clara, el adaugand ca, personal, considera ca pentru Romania este mai bine totusi sa fie exploatate toate resursele naturale, inclusiv aurul, daca sunt respectate toate normele de mediu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *