Alcoolul – unde este granita intre sanatate si boala

Pentru ca alcoolul sa ne provoace o stare de bine sau sa aiba efecte benefice asupra vietii sexuale, este suficient sa bem 330 de mililitri de bere, 100-150 de mililitri de vin sau 30-50 de mililitri de bauturi spirtoasealcoolul

Romanii beau in jur de 24 de litri de vin pe an, in timp ce media la nivel european este de 52 de litri de vin pe an pe cap de locuitor, potrivit datelor furnizate pentru Gandul de Ovidiu Gheorghe, directorul executiv al Patronatului National al Viei si Vinului. In plus, in perioada sarbatorilor de iarna, consumul de vin creste intre 50 la suta si 100 la suta, in functie de vin. Ovidiu Gheorghe spune ca vinul alb este in topul preferintelor noastre, in conditiile in care 60 la suta dintre romani opteaza pentru vinul alb, 30 la suta pentru cel rosu, iar restul prefera vinul roze.

In ceea ce priveste consumul de bauturi spirtoase, in Romania se beau 8,2 litri/an/cap de locuitor, de la lichior la vodca, brandy, gin, inclusiv tuica si palinca, potrivit statisticilor patronatului Garant. In plus, conationalii nostri beau aproape de doua ori mai multa bere decat apa imbuteliata. Astfel ca, potrivit datelor Asociatiei Nationale a Bauturilor Racoritoare, romanii beau aproximativ 100 de litri de bere, comparativ cu 60 de litri de apa ambalata.

Un pahar de vin creste potenta

Medicii nutritionisti atrag atentia ca un consum abuziv de alcool ne afecteaza sanatatea. „Pentru ca alcoolul sa ne provoace o stare de bine sau sa aiba efecte benefice asupra vietii sexuale, este suficient sa bem 330 de mililitri de bere, 100-150 de mililitri de vin sau 30-50 de mililitri de bauturi spirtoase. Cu cat doza este depasita, cu atat mai mult alcoolul devine inamicul nostru”, spune lt. col. dr. Aurelian Emil Ranetti, medic primar endocrinolog, nutritionist, cu specializare in sexologie, de la Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central „Dr. Carol Davila”.

Medicul completeaza ca, odata cu depasirea acestor limite, incep sa apara si problemele de ordin sexual. „Un pic de alcool te scapa de inhibitii, dar daca doza este marita, atunci incep sa apara astfel de inhibitii. Alcoolul in exces creste dorinta, dar scade potenta”, completeaza dr. Ranetti.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) defineste consumul moderat de alcool in felul urmator: femeile ar trebui sa bea cel mult doua bauturi alcoolice pe zi, barbatii nu ar trebui sa bea mai mult de trei bauturi alcoolice pe zi, iar atunci cand sunt ocazii speciale, precum Craciunul sau Anul Nou, trebuie sa evitam sa bem mai mult de patru bauturi alcoolice pe zi. In plus, OMS recomanda persoanelor care au facut abuz de alcool in urma unei ocazii speciale sa evite sa mai bea o saptamana, pentru ca activitatea ficatului sa reintre in normal.

Excesul provoaca ulcer

Specialistii in nutritie spun ca vinul contine antioxidanti, in special resveratrolul, care are un rol important in subtierea sangelui. In plus, un consum moderat de alcool iti protejeaza inima. Cu toate acestea, medicii nu recomanda consumul de alcool in scopul protectiei cardiovasculare.

Alcoolul poate da dependenta, iar riscurile consumului exagerat depasesc beneficiile. Astfel ca un consum abuziv de vin sau de oricare alt tip de bauturi alcoolice duce la distrugerea ficatului, adica aparitia cirozei, la aparitia osteoporozei, a ulcerului la stomac, a pancreatitei acute sau cronice. In plus, persoanele care beau zilnic alcool peste doza recomandata au un risc crescut de aparitie a cancerului de gat, esofag, de ficat si chiar de san, atrag atentia medicii.

INFO PLUS

Hidratarea – leacul ideal impotriva mahmurelii

Medicii nutritionisti ne dau cateva sfaturi in cazul in care am baut prea mult alcool pentru o singura noapte. Astfel, specialistii recomanda sa bem apa inainte de a dormi, pentru ca organismul are nevoie de hidratare, iar in acest mod evitam starea de mahmureala de a doua zi. In plus, este de preferat sa luam un antiacid pentru arsuri stomacale. Persoanelor care beau alcool peste masura le scade nivelul glicemiei din sange, astfel ca medicii recomanda sa mancam dimineata.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *