Alergatul ajuta memoria

Conform specialistilor de la Cambridge University, creierul persoanelor care alearga in mod fecvent este mai sanatos, intrucat jogging-ul ajuta la regenerarea celulelor si chiar produce aparitia unor celule noi.alergatul

Nu se stie exact din ce cauza alergatul provoaca acest fenomen, insa este posibil sa existe o legatura intre cresterea circulatiei sangelui si un nivel ridicat de hormoni ce sunt eliberati in timpul exercitiilor fizice.

Timothy Bussey, cel care a realizat studiul, a declarat ca au fost tinute sub observatie doua grupuri de soareci de laborator – un grup avea acces nelimitat la rotita pentru exercitii, in timp ce un grup a fost privat de acest lucru. Dupa doar cateva zile, soarecii au fost supusi unor teste de memorie, monitorizate cu ajutorul computerului, informeaza Daily Mail.

Soarecilor li s-au aratat doua patrate similare, iar daca acestia atingeau cu nasul patratul din stanga, primeau un cub de zahar drept rasplata. Soarecii care au alergat s-au dovedit a fi de doua ori mai inteligenti decat cei privati de activitati sportive. Cele mai mari modificari au fost observate spre sfarsitul experimentului, cand cele doua patrate erau la o distanta foarte mica unul de celalalt si era mai greu pentru soareci sa decida care era cel bun.

Astfel, este posibil ca efectul sa fie acelasi si la oameni – persoanele care alearga sa aiba o memorie mai buna decat cele care nu fac mult sport sau sunt sedentare.

„Stiam ca exercitiile fizice fac bine creierului, insa acest experiment ne-a oferit dovada”, a declarat Bussey.

Cercetatorii au incercat sa induca in eroare soarecii prin schimbarea cartoanelor intre ele, insa soarecii care alergau au dovedit ca isi pot da seama in continuare care este patratul bun. Soarecii care alergau parcurgeau circa 24 de kilometri pe zi.

Studii anteriore realizate pe oameni au aratat ca persoanele depresive isi pot imbunatati starea daca fac sport, iar unele medicamente antidepresive au ca efect stimularea celulelor din creier.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *