Specialisti romani in meteorologie si astronomie nu considera ca 2013 va fi un an apocaliptic, cum cred expertii NASA, dar sunt de parere ca expunerea la soare in perioada exploziilor solare este extrem de periculoasa si va duce la inmultirea cazurilor de cancer de piele.

Presedintele Societatii Astronomice Romane de Meteori, Valentin Grigore, a explicat pentru „Adevarul”, ca o data la 11 ani se intensifica activitatea soarelui, iar 2013 este urmatorul an in care se va produce un astfel de fenomen.

„Daca vor fi explozii solare puternice acestea vor afecta tot pamantul, nu doar Marea Britanie, deci inclusiv Romania. Oamenii nu trebuie sa intre in panica. Radiatiile sunt foarte mari si e important sa nu se expuna la soare, adica sa nu faca plaja, fiindca exploziile solare pot dura si zile intregi si nu cred ca oamenii vor sta doar in casa. Cred ca pagubele vor fi mai degraba in privinta retelelor de comunicatii, a satelitilor, nu asupra sanatatii umane „, a spus Valentin Grigore.

2013 – Anul soarelui
Potrivit doctorului Adrian Amadeus Tiskovschi de la Facultatea de Geografie din cadrul Universitatii din Bucuresti este foarte posibil ca 2013 sa fie un An Geofizic International, adica in acel an soarele se va caracteriza printr-o activitate intensa.

„Oamenii nu trebuie sa intre in panica. Un prim impact in timp este cresterea numarului de cazuri de cancer si afectarea globilor oculari. Totusi, soarele ramane o necunoscuta. Este o exagerare faptul ca exploziile solare vor distruge Europa”, a explicat Adrian Tiskovschi.

Nici directorul Institutului National de Fizica a Pamantului, Gheorghe Marmureanu, nu considera ca 2013 va fi un an apocaliptic.
„Este adevarat ca o data la 11 ani soarele isi intensifica activitatea, dar nimeni nu poate sti exact ce se va intampla. De pilda, sunt perioade in istorie de zeci de ani cand nu a avut loc vreo explozie solara, precum perioada 1610-1680 „, a spus Marmureanu.

Expertii NASA prevad dezastrul
Potrivit cotidianului Telegraph, care citeaza experti internationali in astronomie, urmarile pe care le-ar putea avea exploziile solare in 2013 ar putea fi dezastruoase. Expertii NASA considera ca toata aparatura electronica va fi distrusa, de la echipamentele spitalelor, sistemele bancare, statiile de control aeriene pana la cele mai simple gadgeturi cum ar fi computerele si iPodurile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here