Alerta CO2

  co2.jpg  Cercetari au scos la iveala zonele cele mai vulnerabile ale globului, cei doi poli, Polul Nord si Polul Sud care se situeaza pe marginea unui dezastru climatic.

Oamenii de stiinta de la o statie de monitorizare atmosferica din teritoriul Svalbard, Norvegia, au descoperit ca nivelul de dioxid de carbon atmosferic de la Polul Nord a ajuns la un nivel fara precedent. In 1990 aceasta „cheie” a incalzirii globale ajungea la o parte per milion (ppm). Recent cresterea a ajuns la 2 ppm. In prezent cercetatorii de la statia de monitorizare de la muntele Zeppelin au descoperit ca cresterea a ajuns undeva intre 2,5 si 3 ppm. Faptul ca s-a inregistrat o asemenea viteza de crestere a nivelului dioxidului de carbon creeaza ingrijorare in opinia profesorului universitar Johan Strom, care lucreaza in cadrul catedrei de stiintele mediului aplicate si este conducatorul statiei de cercetare sus-amintite. Aceste cresteri ale nivelului de dioxid de carbon cu toate ca au fost inregistrate si la alte statii nu au fost atat de semnificative ca si cele inregistrate de statia de la muntele Zeppelin.
In ultimele doua decenii nivelul dioxidului de carbon a crescut de la 350 ppm la 380 ppm si oamenii de stiinta avertizeaza ca daca se va ajunge la nivelul critic de 500 ppm consecintele vor fi ireversibile aruncand planeta in dezastru, topiri de ghetari cu cresterea nivelului marilor si oceanelor si extinderea zonelor de desert in Asia si Africa. Oamenii de stiinta si militantii pentru mediu fac eforturi pentru a presa politicienii sa ia masuri pentru a preveni atingerea punctului critic de 500 ppm in urmatoarea jumatate de secol. Din ultimele date se pare ca nu prea mai exista mult timp. Strom a mai afirmat ca doar aceasta statie a inregistrat aceasta valoare a dioxidului de carbon in atmosfera ceea ce este un lucru linistitor.

Teoria lui Strom sustine ca o data cu incalzirea nivelului marilor si oceanelor se va produce o degajare de dioxid in atmosfera prin topirea ghetarilor lucru care va conduce la o crestere si mai mare a concentratiei in atmosfera a acestuia. Aceste ultime date provenite de la muntele Zeppelin sosesc in preajma altor rapoarte alarmante legate de efectele incalzirii globale asupra zonelor din Arctica si Antarctica.
Profesorul Chris Raple seful punctului britanic de supraveghere a Antarcticii a afirmat ca toti ar trebui sa fie cu ochii pe Arctica si Antarctica si sa le priveasca izolat, „ce se va intampla acolo se va intampla pretutindeni” a conchis omul de stiinta .

http://www.guardian.co.uk/environment/2006/mar/12/science.climatechange

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *