Algocalminul – criminalul ascuns

imaginephp.jpg

Algocalminul a fost lansat pe piata in Germania anului 1921, sub denumirea de metamizol. Un an mai tarziu aparea agranulocitoza, o boala fatala care se manifesta prin o scadere a granulocitelor din sange, o boala letala care debuteaza cu o infectie supraacuta. Astazi, Romania anului 2009 isi trateaza durerile folosind Algocalminul.

Efectele secundare ale Algocalminului apar pe prospect, poate provoca in cazuri foarte rare modificari ale formulei leucocitare. Sa fie aceasta raritate motivul principal pentru care in numeroase tari, de la Suedia pana la Ghana, acest medicament a fost interzis? In SUA fabricarea lui a fost interzisa inca din 1973, in Danemarca si Israel consumul este permis doar in spitale sub supraveghere medicala, in Belgia nu este permisa prescrierea produsului de mai mult de 5 ori in 6 luni, in Olanda, Grecia, Irlanda produsul a fost retras de pe piata.

Romania este una dintre cele mai mari consumatoare de algocalmin, majoritatea consumului fiind prin automedicatia abuziva. Folosim inca modelul antibioticelor, care in urma cu cativa ani au fost consumate fara prescriptie, si deci in exces, ceea ce a dus la tratamente inadecvate, care au permis dezvoltarea rezistentei microbiene, astazi avem cazuri disperate, in care medicii se arata neputinciosi, inghitim medicamente fara a citi macar prospectul, tratam boli dupa ureche. Algocalmin este marca inregistrata Zentiva, desi vanzarile acestui produs sunt in crestere cu 56 % comparativ cu 2007, compania doreste resuscitarea acestui produs. Compania neaga desigur orice fel de pericol, dublandu-si profitul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *