Aliante pentru Copenhaga

concurs de mediuSambata, 14 noiembrie, cu o luna inainte de Conferinta Natiunilor Unite privind mediul, de la Copenhaga, presedintele Francez, Nicholas Sarkozy, l-a primit pe omologul sau brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva. Cei doi presedinti au adoptat o pozitie comuna privind schimbarile climatice, amintind ca subiectul in cauza este una dintre provocarile „cele mai urgente” si ca „necesita un raspuns global imediat, calauzit de principiile justitiei si echitatii”.

Franta si Brazilia sustin obiectivul limitarii cresterii temperaturii medii mondiale cu 2ºC peste nivelul din epoca preindustriala si amintesc ca „indeplinirea acestui obiectiv inseamna stabilirea cat mai rapida a unui maxim al emisiilor mondiale si o reducere a acestora de cel putin 50% pana in 2050, raportat la nivelul din 1990”.

Cele doua tari sunt, potrivit documentului, hotarate sa mareasca ritmul negocierilor pentru a ajunge, la Copenhaga, la un acord „ambitios”, bazat pe foaia de parcurs stabilita la Conferinta din Bali, in 2007. Franta si Brazilia se angajeaza sa coopereze pentru intarirea reglementarilor privind schimbarile climatice prin „revalorizarea ambitiei de a pune in practica Conventia-cadru a Natiunilor Unite si a protocolului sau de la Kyoto”.

Cei doi presedinti amintesc, de asemenea, ca tarile din Anexa I trebuie sa adopte directii „coerente” pentru obiectivul lor de reducere a emisiilor cu mai putin de 80% pana in 2050, raportat la 1990, si ca tarile care nu fac obiectul listei ar trebui „sa-si propuna o crestere moderata a emisiilor de carbon”, prin punera in practica a unor actiuni potrivite de reducere a acestora.

Tarile nedezvoltate ar trebui sa aiba in vedere o indepartare de la principiul business as usual (afaceri ca de obicei!), dar sa constientizeze ca dezvoltarea economica si sociala si eradicarea saraciei sunt prioritare pentru ele.

Franta si Brazilia sprijina crearea unui registru in vederea punerii in practica a unui sistem de verificare a actiunilor nationale de scadere a emisiilor din tarile nedezvoltate si a sprijinului acordat acestora de catre tarile dezvoltate si cred ca scaderea emisiilor si adaptarea ar trebui sa se bucure de aceeasi importanta in Conventie.

Ele amintesc ca unul din elementele esentiale ale „transpunerii integrale, eficace si sustinute in opera a Conventiei”, il constituie punerea la dispozitie a resurselor financiare. De asemenea, este subliniat rolul instrumentelor financiare, a mecanismelor inovative, a sectorului privat in stimularea actiunilor care vizeaza scaderea emisiilor si adaptarea la schimbarile climatice, a dezvoltarii si transferului de tehnologii noi, precum si importanta stimularii actiunilor de reducere a emisiilor datorate despaduririlor si degradarii padurilor in tarile nedezvoltate.

Ambele tari au convenit ca instituirea unei organizatii internationale consacrate mediului si dezvoltarii durabile, care ar putea fi pusa in practica la Conferinta Rio+20 de la Rio de Janeiro din 2012, este de bun augur, la fel ca si necesitatea crearii unor poli internationali de schimb de informatii si cunostinte, actiune menita ameliorarii cooperarii tehnologice intre tari dezvoltate si nedezvoltate.

Acordul franco-brazilian se inscrie intr-o serie de aliante care se formeaza inainte cu o luna inainte de Conferinta de la Copenhaga. Pe 17 noiembrie, la Pekin, presedintele american Barack Obama se intalnea cu omologul sau chinez, Hu Jintao.

Sursa : www.actu-environnment.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *