Cum sa alegem legume si fructe fara pesticide

Alimentatia gresita
Alimentatia gresita

Alimentatia gresita este principala cauza a mortalitatii la nivel mondial. Ucide peste 14 milioane de persoane in fiecare an. Nici macar alimentele sanatoase nu sunt intotdeauna ceea ce par. Legumele sau fructele prezinta riscuri serioase asupra sanatatii daca sunt tratate cu pesticide.

Specialistii spun ca mai ales merele, piersicile, capsunile si strugurii pot retine o cantitate foarte mare de pesticide. Dintre legume, telina, ardeiul gras, cartofii, salata verde si spanacul prezinta acest risc. Substantele chimice sunt periculoase si nu pot fi inlaturate prin spalarea sau gatirea fructelor si legumelor. Specialistii ne recomanda ca, de cate ori putem, sa cumparam legume si fructe produse de tarani in gospodariile lor.

„In loc sa ne ducem la supermarket si sa ne luam toate pesticidele, ne putem duce la prima comuna de langa Bucuresti, la parinti, prieteni, si acolo in armonie cu natura sa luam acele legume care nu sunt tratate”, spune Marian Cioceanu, presedintele Asociatiei Bio Romania.

O solutie pentru evitarea fructelor si legumelor nesanatoase este alegerea celor mai putin aratoase.

„Atunci cand cumparam, sa nu ne orientam catre cele mai mari, cele mai… sa alegem produsele care chiar daca sunt mai mici, sunt mai gustoase, sigur s-au folosit mai putine pesticide, ingrasaminte”, sfatuieste si Corina Zugravu, nutritionist.

In plus, exista legume si fructe care nu sunt tratate cu pesticide. Printre ele, ceapa, varza, vinetele, pepenele si ciupercile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *