Alimentatia ideala pentru iarna

Alimentatia ideala pentru iarna

Odata cu schimbarile climatice, organismul nostru are nevoie de o alimentatie corecta, care sa acopere nevoile energetice si sa aduca nutrientii necesari pentru o sanatate optima si un sistem imunitar puternic.
Cat de importante sunt grasimile30% din alimentatia noastra ar trebui sa fie reprezentata de grasimi, care au un rol important in buna functionare a organismului. Din pacate, nu sunt usor de inclus in dieta pentru ca trebuie tinut cont si de tipul grasimilor.
Pe cat posibil, trebuie alese grasimi nesaturate, de origine vegetala sau din peste. O categorie aparte sunt grasimile Omega 3 si Omega 6, care nu sunt produse de corpul nostru, deci este important sa le luam din alimentatie.
Sursele de grasimi nesaturate sunt uleiurile vegetale – in, rapita, floarea soarelui – margarinele de noua generatie, fructele oleaginoase – nuci, alune fistic – si, desigur, preparatele din peste.
Cealalata categorie de grasimi, cele saturate, adesea numite si „grasimi rele” nu numai ca nu au niciun beneficiu, dar pot sa creasca nivelul de colesterol rau din sange. In aceeasi categorie, a grasimilor rele, intra grasimile trans, obtinute prin prelucrare si rafinare. Grasimile rele se gasesc in unt, smantana, carne grasa, slanina, fast food, dulciuri din comert, produse de patiserie.
Dieta echilibrata pentru iarna
Dar grasimile nu sunt singurele elemente importante din alimentatia noastra. O dieta echilibrata include si carbohidrati, proteine, vitamine si minerale. Legumele si fructele sunt surse importante de nutrienti, insa nu trebuie neglijate nici cerealele integrale – mai ales orz si ovaz, care sunt foarte hranitoare.
In ce priveste fructele si legumele, este indicat consumul lor in stare cruda. Cum aste nu prea e posibil iarna, le putem inlocui cu legume congelate, care isi mentin mare parte din proprietati. Muraturile au si ele beneficiile lor.
Hidratarea, importanta si iarna
Chiar daca nu mai e cald afara, hidratarea nu trebuie neglijata. Din meniul zinic vor face parte supele calde, ceaiurile, sucurile de fructe. In sezonul rece, bauturile sunt ideale la temperatura camerei, si nu de la frigider.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *