Alimente modificate genetic

legume-2326753801d9d13d6a463_250_339_thumbnail1.jpgOrganismele modificate genetic (OMG) sunt, asa cum le spune si numele, organisme la care materialul genetic (ADN-ul) a fost modificat intr-un mod nenatural folosindu-se tehnologii de recombinare a ADN-ului.

Principiul de producere a unui organism modificat genetic consta in prelevarea de material genetic, modificarea acestuia prin procedee de laborator si introducerea intr-un alt organism, in vederea obtinerii de caracteristici noi. Sunt selectate diverse gene de la aceleasi specii, dar si de la specii diferite si transferate de la un organism la altul. Alimentele modificate genetic sunt obtinute din plante care au fost modificate genetic, plante ale caror seminte au fost apoi cultivate.

Primele alimentele modificate genetic au aparut in 1990 si au fost obtinute din soia, porumb, seminte de bumbac si canola (rapita). In 1994 a fost comercializat primul aliment modificat genetic din lume – o rosie (tomata) numita Flavr Savr. Aceasta a fost produsa de o companie din Statele Unite ale Americii. Rosia Flavr Savr a fost creata sa fie mai rezistenta, sa nu fie nevoie a fi culeasa inainte de a fi complet coapta.

Stii ce mananci?

Se comercializeaza alimente provenite din trei tipuri de organisme care au fost modificate genetic, astfel ca rezistenta la atacul insectelor s-a obtinut prin incorporarea in planta a unei gene ce induce producerea unei toxine care are calitati de insecticid, rezistenta impotriva infectiilor virale se obtine prin introducerea de gene de la anumite virusuri care provoaca boli ale plantelor, iar toleranta la ierbicide se obtine prin introducerea unei gene de la o bacterie care manifesta rezistenta la unele ierbicide.

Sanatate naturala

Se spune ca tot ce e natural e sanatos. Majoritatea oamenilor considera ca alimentele, produsele traditionale, sau mai bine zis, cele obtinute in mod traditional, sunt sanatoase si sigure. Ce se intampla insa in cazul in care, prin metode de laborator, omul intervine si modifica produsele traditionale?

OMG-urile si alimentele obtinute din acestea au fost evaluate pentru a se putea determina daca au efecte directe asupra sanatatii. Asadar, exista trei aspecte principale si anume: alergenicitatea, transferul genetic si transferul natural al genelor transferate artificial la celelalte culturi.

In privinta alergenicitatii, nu au fost evidentiate efecte de acest gen care sa fie legate de alimentele modificate genetic.

Transferul de gene din alimentele modificate genetic in organismul uman este foarte putin probabil, spun expertii. Acest aspect este foarte important, mai ales pentru genele care induc rezistenta la substantele chimice, adica la antibiotice. Dar tot expertii recomanda neutralizarea proceselor de transfer al genelor de rezistenta la antibiotice.

Transferul natural in culturi si amestecarea semintelor provenite din culturile naturale cu cele provenite din culturile modificate genetic ar putea afecta siguranta alimentelor.

Sursa: http://www.e-sana.ro/index.php?a=1571

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *