Alimentele de tip „novel”

Alimentatia are un rol determinant in prevenirea si tratamentul unor boli, in contextul societatii moderne caracterizata de solicitare intelectuala intensa.
fructe de baobab - novel food
De aceea s-au elaborat ori s-au pus la punct tehnologii noi, care presupun o modificare in abordarea conceptiilor traditionale.
Oamenii de stiinta au creat componente noi in materii prime conventionale sau in altele noi, s-au optimizat componentele alimentare atat in materiile prime, cat si in alimentele prelucrate (de exemplu conservarea sau retentia maxima a componentelor, modificarea functiilor acestora si cresterea biodisponibilitatii) si s-au monitorizat cantitatile si eficacitatea componentelor functionale in materia prima si in aliment. In nomenclatorul produselor alimentare, produsele novel, prin Directiva Europeana din mai 1997, sunt definite astfel: alimente sau ingrediente ale alimentelor care nu au mai fost folosite pana in prezent pentru consum uman.
Alimente novel sunt considerate urmatoarele categorii de alimente: sunt obtinute prin modificare genetica, contin ingrediente obtinute prin modificare genetica, sunt sau contin o structura moleculara primara modificata intentionat, sunt obtinute din izolate microbiene sau alge, sunt obtinute printr-un procedeu tehnologic nemaiutilizat pana in prezent, caracterizat prin modificari semnificative in structura sau compozitia alimentului, avand ca efect cresterea valorii nutritive, inactivarea diferitelor substante toxice naturale, distrugerea microorganismelor, in conditiile pastrarii caracteristicilor sale naturale.

Calitati
Caracteristicile de inocuitate ale alimentelor novel sunt in continuare o provocare pentru cercetatori. Studiile intreprinse in domeniul tehnologiilor alimentare novel se datoreaza progreselor tehnico-stiintifice contemporane au permis realizarea de instalatii si statii pilot in care s-au putut obtine produse novel, cresterii continue a costului energiei electrice, precum si constientizarii ca resursele naturale nu sunt inepuizabile, la care se adauga si presiunile masive exercitate de opinia publica cu privire la caracterul poluant al tehnologiilor conventionale, cererea crescanda din partea consumatorilor de produse prospete, naturale, cu cele mai bune caracteristici organoleptice, cu un potential nutritiv mare, datorita faptului ca pierderile de nutrienti sunt asociate numai tehnologiilor clasice – fiind cele mai cercetate pana in acest moment, cererea crescanda de alimente cu beneficii pentru sanatate, implicate in profilaxia si terapia bolilor de diverse patologii (obezitate, boli cardiovasculare, cancer etc.).
Cu toate acestea, exista si factori care infraneaza raspandirea unor asemenea tehnologii. Unul dintre el este industrializarea. Tehnologiile novel trebuie sa treaca de nivelul laboratorului sau al statiei pilot si sa poate fi aplicabile la scara mai mare, cu lucratori foarte calificati. De asemenea, factorii economici joaca un rol important. Consumatorii trebuie convinsi ca pretul mai ridicat al produselor obtinute prin tehnologiile novel este justificat nu numai prin calitatea organoleptica mult ameliorata, ci in termeni nutritionali (potential nutritiv mai mare decat al unui produs similar, mai ieftin, obtinut prin tehnologii clasice). Cei care vor sa scoata pe piata alimente de tip novel trebuie sa tina cont si de legislatie. Manufacturizarea produselor alimentare cu tehnologiile novel trebuie sa se faca in conformitate cu reglementari speciale, cu studii solide de toxicologie pentru garantarea securitatii alimentare, dar si a celor care sunt implicati in aceste tipuri de procesari. Accentul trebuie pus pe elaborarea standardelor pentru aceste noi produse, masurarea productivitatii.

„Produsele novel, prin Directiva Europeana din mai 1997, sunt definite astfel: alimente sau ingrediente ale alimentelor care nu au mai fost folosite”
Dr. Ing. Gabriela Berechet

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *