Alimentele fara coloranti

Agentia pentru Standarde Alimen-tare (FSA) din Marea Britanie a dat pu-blicitatii lista producatorilor care au renuntat voluntar la folosirea co-lorantilor incriminati in aparitia sindromului de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD). E102 tartrazina, E103 galben de chinolina, E110 galben portocaliu, E122 azorubi-na, E124 rosu Ponceau 4R si E129 rosu Allura nu se vor mai gasi in multe produse de pe piata britanica.
aditivi alimentari
FSA a luat decizia publicarii listei pentru a-i mobiliza si pe ceilalti producatori sa renunte la aditivii alimentari periculosi. Printre cei care vor inlocui colo-rantii chimici de sinteza cu substan-te mai putin nocive se numara Heinz, Worldfoods, Vitmo drinks, Tecso, Green Bay si lantul de restaurante fast-food McDonald”s.

De asemenea, Nestle nu mai foloseste colorantii pe-ri-culosi in bomboanele Smartie, insa numai in produsele care se vand pe teritoriul Marii Britanii. Producatorii care nu inlocuiesc coloran-tii in termen de 18 luni vor fi obligati sa precizeze pe eticheta faptul ca acesti aditivi pot provoca astm, aler-gii si alte probleme de sanatate.

Ace-easi decizie a fost luata si de Parlamentul European, astfel ca la sfarsitul anului 2009 produsele care vor mai contine colorantii periculosi vor trebui sa aiba mentionata pe eticheta: „Pot produce efecte adverse asupra capa-citatii de concentrare si a aten-tiei copiilor”.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *