Alina Gorghiu, PNL: „Va spun cu toata siguranta ca voi vota impotriva proiectului Rosia Montana”

0
107
Alina Gorghiu, deputat PNL "Va spun cu toata siguranta ca voi vota impotriva proiectului Rosia Montana"
Alina Gorghiu, deputat PNL „Va spun cu toata siguranta ca voi vota impotriva proiectului Rosia Montana”

Publicam mai jos mesajul doamnei deputat Alina Gorghiu, raspuns la una dintre scrisorie trimise prin intermediul platformei protectiamediului.org pe subiectul Rosia Montana, pe care o puteti citi integral aici.

„In primul rand, as dori sa va multumesc pentru aspectele semnalate si sa va felicit pentru implicarea de care dati dovada.

In al doilea rand, va spun cu toata siguranta ca voi vota impotriva proiectului Rosia Montana. Argumentele mele sunt solide si le voi sustine atunci cand va fi cazul.

O prima nemultumire a mea este nivelul scazut al redeventei pe care statul roman ar urma sa o primeasca. Nu sunt de acord cu procentele minimale propuse si le consider nu doar nepotrivite, ci chiar injositoare si chiar simbolice. Cred ca exploatarea miniera in oricare zona din tara de catre un intreprinzator strain trebuie sa se realizeze cu redevente de la 70 pana la 80%.

Pe de alta parte, luand in calcul contextul european, pot spune ca exploatarea cu cianuri in Romania, ar deveni unica din Europa, fapt care nu ne-ar atrbui o imagine externa buna, ci dimpotriva.

Chiar si in acest context, garantiile pe care compania RMGC le ofera in ceea ce priveste reecologizarea nu sunt deloc convingatoare, dat fiind faptul ca nu exista o asigurare care sa ateste capacitatea financiara a RMGC in ceea ce priveste acest aspect.

Totodata, consider absolut sifdator si inoportun ca aceasta companie refuza publicarea contractului, motiv pentru care nici eu, si cu atat mai putin cetatenii, putem afla detaliile exploatarii miniere.

De asemenea, cred ca Rosia Montana are un deosebit potential turistic, datorita peisajului si a siturilor arhelogice care cel mai probabil vor fi distruse. Cred ca mai degraba localitatea Rosia Montana trebuie promovata ca atractie turistica, dezvoltand infrastructura care astazi lasa de dorit.

Crearea a aproximativ 1000 de locuri de munca nu poate fi decat un lucru laudabil, dar totusi consecintele pe care exploatarea miniera le poate avea se pot dovedi grave. Chiar si asa, locurile de munca sunt temporare, iar multe dintre acestea nu vor fi rezervate locuitorilor zonei, dat fiind faptul ca va fi necesara utilizarea unei inalte tehnologii, iar personalul specializat pe asa ceva nu locuieste in Rosia Montana.

Pe de alta parte, conflictele de interese sunt cele care si-au pus masiv amprenta asupra intregului proces juridic.
Instantele au anulat zeci de documente, si nu exista nu alt proiect in tara noastra in care se fi intamplat acest lucru. Asadar, activitatea se petrece la limita legalului sau chiar in afara lui.

Personal, am vizitat Rosia Montanta de mai multe ori, si am avut ocazia sa discut cu oamenii locului, sa simt pulsul comunitatii si sa cunosc mai bine zona. Frumusetea localitatii este unica, iti taie rasuflarea. Priveam in jur si simteam ca ma sufoc de revolta la gandul ca totul ar putea sa devina un crater urias.

Cam acestea ar fi argumentele obiective pentru care nu sustin proiectul Rosia Montana.

Asadar, consider ca aveti toate motivele din lume sa fiti revoltata, iar eu ca om, ca cetatean si ca parlamentar ma alatur dumneavoastra si imi voi expunde opinia ori de cate ori voi avea ocazia.

In speranta ca lucrurile se vor aspecta spre binele nostru si al localitatii Rosia Montana, va asigur de tot sprijinul meu in ceea ce priveste acest subiect.

Va multumesc si pentru orice alte probleme, va rog sa nu ezitati sa ma contactati!

Cu stima,

Alina Gorghiu
Deputat al Colegiului 22, Sector 5″

Intrati si voi in dialog cu reprezentantii vostri in Parlament si cereti-le sa va reprezinte punctul de vedere cu privire la proiectul RMGC de exploatare a Rosiei Montane. Selectati judetul si adresa pe www.protectiamediului.org/cine-te-reprezinta/ pentru a incepe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here