Alternative ecologice pentru imbunatatirea conditiilor ambientale

In perioada 17-18 aprilie a.c., la U.S.A.M.V. Iasi – Facultatea de Zootehnie, s-a desfasurat Simpozionul stiintific international „Oportunitati si perspective in productia animala”. Deschiderea festiva a lucrarilor a avut loc joi, 17 aprilie, incepand cu ora 10.00, in Aula Magna „Haralamb Vasiliu”, in prezenta domnului Ministru al Educatiei Cristian Adomnitei, a Secretarului General al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Sergiu Sorin Chelmu, a reprezentantilor autoritatilor locale, precum si a numerosi specialisti si producatori din tara si strainatate. Au fost abordate probleme de actualitate, structurate pe sase sectiuni: Stiinte fundamentale, Stiinte economice si dezvoltare rurala, Reproductie si ameliorare genetica, Baza furajera, nutritie si alimentatie, Tehnologii de crestere a animalelor, Procesarea productiilor animale si siguranta alimentara si Acvacultura.

In cadrul acestei manifestari, firma BIOMA AGRO ECOLOGY CO – IASI, in calitatea sa de reprezentant al societatii omonime din Elvetia, a organizat diferite actiuni specifice, o data cu sustinerea comunicarii stiintifice pe tema Alternative ecologice pentru imbunatatirea conditiilor ambientale in complexele zootehnice. Lucrarea a fost sustinuta in colaborare cu doamna Sef lucrari dr. Doina Leonte, in cadrul Sectiunii Stiinte fundamentale, Stiinte economice si Dezvoltare rurala.

Evenimentele si-au propus sa aduca un plus de informare a specialistilor, producatorilor si a publicului larg asupra conceptului de ecologie si domeniile sale de aplicare: protectia mediului, agricultura si zootehnie ecologica, industrie alimentara .

Va prezentam in randurile ce urmeaza cateva concluzii practice ale lucrarii, privind utilizarea produselor ecologice pentru decontaminarea si dezinsectia halelor de crestere a porcilor.

Utilizarea produselor chimice ca principal mijloc profilactic in sectorul cresterii animalelor are ca efect negativ imediat poluarea apelor reziduale precum si reducerea duratei de exploatare a utilajelor, din cauza corozivitatii ridicate a acestor substante. Un alt important dezavantaj al utilizarii substantelor chimice il constituie imposibilitatea aplicarii acestor substante in prezenta animalelor, fiind toxice pentru acestea.

O alternativa la mijloacele chimice decontaminante o reprezinta produsele ecologice. Alcatuite din microorganisme anaerobe si aerobe, aceste produse pot fi aplicate si in prezenta animalelor cu efect deosebit asupra reducerii materiilor organice, a emanatiilor de amoniac precum si a insectelor din adaposturi. Lucrarea de fata prezinta efectele utilizarii produsului KOPROS intr-o hala de crestete a porcilor.

Pentru a se testa eficienta acestui bioremediu pentru ambientele zootehnice, s-a aplicat prin stropire intr-o hala de crestere a porcilor, cu o capacitate de 500 capete.Initial produsul s-a dizolvat intr-o cantitate redusa de apa calda (35-40º C), dupa care s-a amestecat cu 400 l apa rece.Dupa o perioada de o ora repaus, cu solutia obtinuta s-a efectuat stropirea uniforma (cu ajutorul unei pompe) a pardoselii, peretilor, grilajelor.Pentru evidentierea efectului aplicarii produsului, s-au luat teste de sanitatie atat inainte cat si dupa aplicarea tratamentului. Analizele s-au efectuat prin metode standardizate:
– Incarcarea organica, exprimata prin consumul chimic de oxigen s-a determinat prin metoda cu bicromat de potasiu, conform SR ISO 6060/96;
– Incarcarea organica determinata prin consumul biochimic de oxigen la 5 zile s-a determinat conform SR EN 1899 2/2002;
– Azotul (total, amoniacal, nitritii si nitratii) s-a analizat conform SR ISO 7150-1/2001.

In urma analizei acestor teste s-au obtinut urmatoarele rezultate:
– reducerea substantelor solide totale (SST) cu cca. 72%
– scaderea continutului in substantelor volatile totale (SVT) cu cca. 24 % scaderea continutului in CBO5 cu cca 57% scaderea continutului in CCO cu cca 44%
– reducerea fosforului total cu cca 44% reducerea semnificativa a N total cu cca. 93,1%, si N amoniacal cu cca. 95,1% Aceste rezultate arata ca in urma aplicarii tratamentului cu Kopros toti indicatorii analizati au ajuns la parametrii prevazute de legislatia in vigoare.

CONCLUZII

Utilizarea produselor ecologice in actiunile profilactice din sectoarele zootehnice prezinta marele avantaj de a asigura un mediu de crestere sanatos pentru animale in conditii nepoluante pentru mediul inconjurator, prin scaderea emanatiilor amoniacale, eliminarea crustei de natura organica, reducerea prezentei insectelor din adaposturi.

Produsul Kopros B/P se poate aplica si in prezenta animalelor, nefiind toxic pentru acestea.

Prin aplicarea produselor biologic-active se obtine un important control al agentilor patogeni responsabili pentru diferitele maladii endemice din sectorul zootehnic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *