Am intrat intr-o noua epoca geologica

De 200 de ani, omenirea se afla intr-o noua epoca fara sa isi dea seama. Geologii britanici vor sa formalizeze trecerea si sa o faca recunoscuta de toata lumea.

„Spuneti la revedere la cei 10.000 de ani Holoceni si intimpinati Antropocenul”, anunta Robert Roy Britt, managing editor LiveScience, noua epoca geologica a Terrei. „E timpul sa devina oficial: oamenii au schimbat atit de mult planeta, incit traim intr-o epoca noua. Nu in termeni de mii de ani, ci la nivel geologic. Genul acela de termen pe care elevii din viitor si-l vor scrie in palma, inainte de examen, si pe care oamenii de stiinta il vor vedea ca pe o linie subtire, in toate datele istorice ale Terrei”, interpreteaza evenimentul si Brandon Keim, de la „Wired Science”.

In 2002, chimistului laureat cu Nobel, Paul Crutzen, a sugerat pentru prima data ca oamenii au parasit Holocenul, din cauza amprentei globale pe care si-au lasat-o asupra mediului, si ca au pasit hotarit si sigur in Antropocen. In acel an, el si colegul sau, Eugene F. Stoermer, de la Universitatea Michigan, au scris in newsletter-ul Programului International Geosfera – Biosfera: „Urbanizarea a crescut inzecit in ultimul secol. In citeva generatii, omenirea va epuiza resursele fosile care au fost generate in sute de milioane de ani”. Ei mai vorbeau atunci de cresterea gazelor de sera si de chimicalele pe care oamenii le-au introdus in ecosisteme.

Mai recent, Jan Zalasiewicz si Mark Williams, de la Universitatea din Leicester din Marea Britanie, si colegii de la Societatea Geologica din Londra au continuat cauza lui Crutzen, ducind munca de cercetare pentru a-i formaliza termenul. Ei au argumentat ca industrializarea a schimbat definitiv proprietatile geologice ale Pamintului, publicindu-si teza in „GSA Today”, jurnalul Societatii Geologice din America. Printre actiunile daunatoare care au facut trecerea epocala se numara, mai exact, disturbarea ciclului de carbon si a temperaturii globale, schimbarile biologice, cum ar fi schimbarea paternurilor de migratie si inflorire, acidificarea oceanului si alterarea modelelor de eroziuni si depozitare.

Intr-o alta lucrare, publicata luna trecuta in revista „Soil Science”, cercetatorii s-au concentrat doar pe infertilitatea solului pentru a sustine Antropocenul. „Cu mai mult de jumatate din solul de pe Pamint care este ocupat acum de culturi pentru hrana, pasuni sau este defrisat, gestionarea acestuia a devenit o problema politica, dar si stiintifica”, spune Daniel Richter, de la Duke University.

Noua epoca nu este, de altfel, foarte noua. Ea a inceput deja de 200 de ani si, spre deosebire de celelalte, a fost adusa chiar de om, o data cu revolutia industriala. Inca de la sfirsitul anilor 1800, oamenii de stiinta scriau de impactul uman asupra planetei si de posibilitatea ca o epoca antropozoica sa fi inceput deja.

„Un geolog din viitorul indepartat ar fi tras cu siguranta linie si ar fi inceput sa foloseasca un alt nume. In pamint, apa, aer, gheata si ecosisteme, impactul uman este clar, mare, si in continua crestere”, a declarat si geologul Richard Alley, de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, pentru ScienceNow, o publicatie online a Asociatiei Americane pentru Stiinta Avansata. Tot ce ar trebui sa faca oamenii de stiinta ai generatiilor urmatoare ar fi sa sape in interiorul planetei si sa-i examineze straturile stratigrafice, care reflecta cronologia schimbarilor – miscarile vulcanice, epocile de gheata sau extinctiile in masa.

„Sint suficiente dovezi pentru recunoasterea Antropocenului drept o noua epoca geologica. Doar o metafora informala pentru schimbarea globala a mediului, in prezent, trebuie luata in considerare in discutiile internationale, in vederea formalizarii ei”, scrie echipa lui Zalasiewicz, citata de LiveScience.com. Aceasta solicita Comisiei Internationale de Stratigrafie sa marcheze oficial trecerea.

Episodul civilizatiei umane

Istoria de 4,5 miliarde de ani a Terrei se imparte in doua ere majore. Acestea, la rindul lor, sint fragmentate in perioade si, in ultima etapa, epoci. Holocenul a inceput imediat dupa Epoca de Gheata, cind temperaturile au inceput sa creasca, cu 9.600 de ani inaintea erei noastre. Aceasta perioada interglaciara a cuprins toata civilizatia umana: numele ei vine din greaca, inseamna „foarte recent, si face parte, la rindul ei, din Neocen si Cuaternar.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *