Am intrebat noul ministru al Mediului daca are un nou Cod Silvic in sertar. SURPRIZĂ: Ce a raspuns Gratiela Gavrilescu

Am intrebat noul ministru al Mediului daca are un nou Cod Silvic in sertar. SURPRIZĂ: Ce a raspuns Gratiela Gavrilescu
Am intrebat noul ministru al Mediului daca are un nou Cod Silvic in sertar. SURPRIZĂ: Ce a raspuns Gratiela Gavrilescu

Noul Cod Silvic, blocat in Parlament, dupa ce a primit avizul favorabil din partea comisiilor de Agricultura si Mediu, este sustinut de Gratiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor din Guvernul Ponta IV. Proiectul de lege care are ca scop modificarea Codului Silvic adoptat in 2008, a fost propus de fostul ministru Doina Pana, dupa retragerea celui inaintat de Lucia Varga – cea care a ocupat aceasta functie in Guvernul Ponta II. Sursele Gandul sustin ca noul Cod Silvic va fi supus votului in prima sedinta de dupa inceperea sesiunii parlamentare.

Gratiela Gavrilescu, ministrul Mediului Apelor si Padurilor, nu va urma exemplul Doinei Pana si nu va propune un nou Cod Silvic, asa cum s-a intamplat cu proiectul Luciei Varga de modificare a legii, retras odata cu inlocuirea sa in functie. Gavrilescu sustine proiectul actual si spune ca prin intermediul lui va fi creat un cadrul legal care va ajuta la gestionarea durabila a padurilor din tara noastra.

„Guvernul Romaniei si, implicit, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor sustin Proiectul de lege pentru modificarea Codului Silvic, aflat la Parlament. Proiectul a parcurs deja etapa dezbaterii publice, care a cuprins numeroase intalniri desfasurate in teritoriu cu toti factorii interesati, in urma carora au fost acceptate unele amendamente propuse de Academia Romana, organizatii neguvernamentale, profesionale, precum si de asociatii de administratori si de proprietari, toti acestia fiind de acord cu forma finala propusa”, a declarat Gavrilescu pentru gandul.

„Obiectivul principal urmarit prin Proiectul de lege pentru modificarea Codului Silvic este asigurarea unui cadrul legal pentru gestionarea durabila a padurilor si faunei cinegetice, in scopul cresterii contributiei acestora la ridicarea calitatii vietii, prin administrarea si utilizarea ecosistemelor forestiere astfel incat sa li se mentina si amelioreze biodiversitatea, productivitatea, capacitatea de regenerare, vitalitatea, sanatatea si sa li se asigure, in prezent si viitor, capacitatea de a exercita functii multiple ecologice, economice si sociale, la nivel local, regional si mondial, fara a genera prejudicii altor sisteme”, ne-a mai explicat ministrul Mediului, Apelor si Padurilor.

Amendamentele formulate pana acum la noul Cod Silvic au ca scop sprijinirea micilor proprietari de paduri si incurajarea operatorilor economici din Romania. Unele dintre noile prevederi au ca scop dezvoltarea sectorului local de prelucrare a masei lemnoase si obtinerea de conditii egale de vanzare pentru producatorii din industria mobilei. Noul Cod Silvic ar urma, totodata, sa elimine complet posibilitatea aparitiei monopolului de piata nationala de achizitie a lemnului.

Cum au incercat fostii ministri sa schimbe Codul Silvic

Hotararea de modificare a Codului Silvic, adoptat in anul 2008, a fost luata initial de Lucia Varga, atunci cand aceasta ocupa functia de ministru delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura. Varga sustinea o serie de masuri care urmau sa descurajeze defrisarile ilegale care au adus prejudicii masive statului si castiguri mari hotilor de lemn. Acestia din urma au taiat doar in primii ani dupa Revolutie 80 de milioane de metri cubi de lemn de pe urma carora au obtinut circa 5 miliarde de euro. Calculul este realizat luand in considerare cel mai mic pret cu care ar fi putut fi vandut lemnul, de 70 de euro pe metru cub, si a fost prezentat in Raportul de audit privind „Situatia patrimoniala a fondului forestier din Romania, in perioada 1990 – 2012” intocmit de Curtea de Conturi.

Castigurile ar putea fi insa mult mai mari, asa cum recunosc si reprezentantii Curtii de Conturi, pentru ca multi dintre arborii taiati in Romania au ajuns peste hotare, in state din Nordul Africii si din Europa, dupa ce au fost vanduti mai scump.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *