Am reusit sa angajam peste patru miliarde de euro din POS Mediu

Am reusit sa angajam peste patru miliarde de euro din POS Mediu

Perioada 2010 – 2011, din punctul de vedere al Ministerului Mediului si Padurilor, a reprezentat un salt important in angajarea fondurilor europene, in conditiile in care s-a reusit, pana in prezent, angajarea a peste patru miliarde de euro din Programul Operational Sectorial Mediu, a declarat, luni, seful Directiei Programare si Evaluare din MMP, Florian Burnar, la Forumul Regional al Apei.

„Avem 4,2 miliarde de euro dintr-o alocare totala de 5,6 miliarde de euro, iar in urmatoarele saptamani situatia se va imbunatati si mai mult. Mai sunt cateva proiecte in curs de aprobare, unele la Comisia Europeana, iar altele la Autoritatea de Management. Ne asteptam ca in cateva luni sa reusim sa inchidem aceasta perioada de programare din punct de vedere al angajarii fondurilor”, a spus el.


Insa, potrivit lui Burnar, este nevoie de un raspuns corespunzator al pietei in procesul de atribuire a contractelor de lucrari servicii si echipamente.

„Trebuie spus ca perioada 2012 – 2013 este o perioada decisiva din punct de vedere al contractarii componentelor de investitii incluse in proiectele noastre”, a subliniat acesta.

Florian Burnar a precizat ca pe Axa prioritara 1 – Extinderea si modernizarea sistemelor de apa si apa uzata sunt 31 de proiecte aprobate, cu o valoare totala de 3,367 miliarde de euro (fara TVA), din care contributia Uniunii Europene 2,599 miliarde de euro.

‘In acest moment, proiectele de infrastructura aprobate in sectorul de apa sunt in numar de 31. Vorbim in mare parte despre proiecte majore de infrastructura de peste 50 milioane de euro. Este si un proiect mai mic ca valoare, o completare a proiectului de la Constanta, respectiv un proiect nemajor la Eforie Sud’, a explicat Florian Burnar.

In sectorul de deseuri, sunt 17 proiecte aprobate si alte doua proiecte in curs de aprobare. De asemenea, exista in pregatire 20 de proiecte.

„In cadrul Axei 2 – in afara de domeniul deseurilor, exista si un domeniu de interventie pentru siturile contaminate. Aici sunt finantate in prezent doua proiecte. Un al treilea proiect, Turda – este in curs de finalizare si estimam finantarea a inca doua proiecte in cursul acestui an”, a adaugat Burnar.

In sectorul de termoficare exista sapte proiecte aprobate, banii alocati fiind deja epuizati.

Pe Axa prioritara 5 – Inundatii si zona costiera exista mai multe proiecte, proiectul de infrastructura Prut-Barlad fiind acum spre aprobare la CE.

„Asteptam decizia in cursul acestei luni sau cel mai tarziu in cursul lunii iulie”, a adaugat reprezentantul MMP.

Tot pe aceasta axa mai sunt in pregatire zece proiecte privind realizarea hartilor de hazard pentru inundatii in zece bazine hidrografice. Acestea se afla in derulare la nivelul beneficiarului – Administratia Nationala Apele Romane. La acestea se adauga un set de circa 15 proiecte pentru finantarea de masuri urgente in sectorul inundatiilor, cu o valoare aproximativa de 150 milioane de euro, care sunt in curs de pregatire sau de selectie, dupa caz.

„Mai avem un proiect important – proiectul Watman – care este, practic, un sistem integrat la nivel national pentru prevenirea riscului la inundatii, un proiect de circa 83 milioane de euro”, a mai spus Burnar.

Tot in cadrul Axei 5 se mai finanteaza si „Reabilitarea si protectia zonei costiere a Marii Negre”, unde exista un proiect finantat din POS-ul de Mediu pentru pregatirea unui Master Plan si a Aplicatiei de finantare, care vizeaza o valoare de investitie de circa 100 de milioane de euro.

„Proiectul ar trebui sa fie gata – este in derulare in acest moment, avem un consultant care lucreaza destul de repede si bine – ar trebui sa fie gata la finalul acestui an, astfel incat in 2012-2013 sa fie contractate lucrarile”, a subliniat directorul din MMP.

Pentru viitor, potrivit lui Florian Burnar, MMP isi propune sa finalizeze in urmatoarele luni procentul de aprobare a proiectelor si sa demareze activitatea de pregatire a noilor proiecte pentru perioada 2014 – 2020.

‘Ne vom axa cu prioritate pe sectorul de apa si pe sectorul siturilor contaminate. La Apa avem niste obligatii clare de indeplinit pana in 2018, iar siturile contaminate sunt un domeniu ce necesita interventii urgente”, a conchis seful Directiei Programare si Evaluare din MMP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *