Am scapat de uraniul rusesc cu bani americani

    SUA s-au angajat sa asigure securizarea materialelor radioactive sovietice. Peste 50 de kilograme de uraniu puternic imbogatit au fost transportate, pe calea aerului, din Bucuresti pana la depozitele securizate din Rusia.
    containere pentru deseuri radioactive
    „Este una dintre cele mai complexe misiuni pe care le-am efectuat si a avut un grad ridicat de confidentialitate”, a declarat Andrew Bieniawski, responsabil pentru reducerea amenintarilor globale la Agentia Americana pentru Securitate Nucleara (NNSA).

    Anuntul a avut loc la doar cateva ore dupa ce peste 50 de kilograme de uraniu puternic imbogatit, de pe teritoriul Romaniei, au fost transportate cu doua curse aeriene separate in depozitele securizate din Rusia.

    Astfel, au fost transportate 30 de kilograme de uraniu puternic imbogatit nefolosit de la reactorul din Pitesti catre depozitul securizat de la Dimitrovgrad si alte 23,7 kilograme de uraniu uzat de la Magurele catre depozitul de langa Celiabinsk, la Maiak.

    Romania a devenit prima tara din care este evacuat uraniul puternic imbogatit, dupa discursul presedintelui Barack Obama, la Praga, la inceputul lunii aprilie, in care se angaja ca SUA, in colaborare cu aliatii sai, vor securiza materialul nuclear de risc din intreaga lume.

    In cazul in care uraniul imbogatit ar fi cazut in mainile teroristilor, acestia ar fi putut construi doua bombe nucleare.

    Colaborare intre zece agentii guvernamentale

    Uraniul imbogatit putea fi folosit la fabricarea a doua bombe nucleare

    Intreaga operatiune a costat 11,5 milioane de dolari, suma platita in totalitate de Statele Unite. In schimb, cele doua transporturi au fost asigurate de doua avioane rusesti, un Il – 76 si un An-124.

    La aceasta operatiune au participat si experti romani de la Pitesti si de la Magurele, despre care Bieniawski a spus ca sunt „unii dintre cei mai buni din intreaga lume”. Salariile acestora au fost suportate tot de americani. Pentru operatiunea din Romania au cooperat 10 agentii guvernamentale din trei tari (SUA, Romania, Rusia) si alte doua organizatii internationale (AIEA si Euratom).

    Proiectul a inceput acum cinci ani, odata cu semnarea unui acord intre Romania si SUA, urmat anul acesta de parafarea unei intelegeri si cu Federatia Rusa.

    Sursa: Adevarul

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *