Amanarea reformelor in sectorul energetic poate scumpi curentul si gazul

Faptul ca noi romanii suntem beneficiarii unor facturi extrem de consistente la energie si gaze nu mai constituie pentru nimeni o noutate. Chiar daca ne aflam la subsolul clasamentului veniturilor, concuram cu succes statele membre UE la preturi si tarife pentru utilitati.

Desi majoritatea statelor din jurul nostru au facturi mai mici, se pare ca scumpirile tot pe noi ne pandesc. Si o spune chiar un demnitar din cabinetul Tariceanu – seful AVAS, Teodor Athanasiu. Intr-un moment de sinceritate acesta gaseste si motivele: lipsa reorganizarii si restructurarii sectorului energetic, unul aflat foarte departe de rigorile economiei de piata, bazate pe libera concurenta. Statul nici nu are banii necesari dar nici nu se pricepe sa administreze o afacere, castigurile colosale din domeniu ratacindu-se in drumul catre buget, prin conturile „baietilor destepti”. Mai mult, privatizarile intarzie nepermis de mult, nimeni neavand curajul sa ia taurul de coarne. Se discuta tot felul de variante, se intorc pe toate fetele contractele deja incheiate – care, bune sau rele e clar ca nu se pot renegocia – si se bate pasul pe loc. In loc de cautarea unor parteneri cu renume si experienta, noi discutam de integrare pe verticala, de crearea de noi mastodonti iar strategia energetica „marca Vosganian” se plimba prin anticamerele Guvernului.

Nici nu e de mirare atat timp cat interesele sunt enorme si multi vor mentinerea actualei stari aducatoare de profituri grase. Iar daca nu se va mai putea merge asa, poate scoatem niste pachete de actiuni pe bursa, din care sa se poata infrupta aceiasi investitori din umbra. Poate chiar va merge la tranzactionare doar partea aducatoare de profituri fara necesar de investitii substantiale. Cat despre consumatorul care plateste factura… s-auzim de bine!

Sursa: Curentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *