Amaritul cu un vreasc furat, tot una cu cel ce fura padurea

Amaritul cu un vreasc furat, tot una cu cel ce fura padurea
Amaritul cu un vreasc furat, tot una cu cel ce fura padurea

Prezenta la Piatra Neamt, unde s-a intilnit cu reprezentantii autoritatile locale si judetene, Lucia Varga, ministrul liberal de la Ministerul Padurilor, Apelor si Pisciculturii, a explicat cu lux de amanunte modificarile ce urmeaza sa fie aduse Codului Silvic.

Demnitarul a precizat ca modificarea legislatiei este mai mult decit necesara, iar odata cu intrarea in vigoare a noii legi, furturile de lemn vor scadea semnificativ. „Inca din februarie am constatat ca exista o presiune mare din partea cetatenilor, a unor autoritati locale, chiar si din partea unor insitutii pentru a modifica acest act normativ. La mine la cabinet am si acum foarte multe reclamatii in care ni se atrage atentia si ni se aduc la cunostinta furturi de lemn din paduri, furturi care din pacate sint extinse la nivelul intregii tari.

Un raport al Curtii de Conturi, pentru perioada 1990-2011, arata ca in urma activitatilor ilegale, in Romania s-au taiat ilegal 80 de milioane metri cubi de lemn, prejudiciul cauzat statului fiind de 5 miliarde de euro. Am crezut ca fenomenele sint locale, dar din pacate am constatat ca sint extinse la nivelul intregii tari. Mai grav este ca exista o cirdasie in unele locuri intre autoritati si hotii de lemn“, a declarat Lucia Varga. Ministrul a precizat ca in noul Cod furtul de lemn va fi pedepsit conform Codului Penal, indiferent de cantitatea de lemn sustrasa.

„Vom avea aceasta aplicare a Codului Penal ca furtul de lemn sa fie tratat ca orice furt de bunuri. „Daca dumneavoastra va duceti si furati un spray dintr-un magazin inseamna ca ati furat si vi se intocmeste dosar penal. Cel care fura cinci lemne tot furt se cheama“, a explicat ministrul. Statutul personalului silvic va fi modificat, iar ITRSV-urile vor fi reorganizate. Lucia Varga s-a aratat ingrijorata ca ritmul despaduririlor in Neamt este mai mare decit cel al impaduririlor. Vrem sa impadurim acele suprafete care ar putea reduce riscul la inundatii. „Din pacate am informatia ca pina in prezent in Neamt au fost despaduriri pe 686 ha si impadurite 211, ceea ce ma ingrijoreaza“, a mai sustinut oficialul. Ministrul a precizat ca in curind Corpul de Control va ajunge in comuna Farcasa pentru a verifica o serie de sesizari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *