Ambasadori si reprezentanti ai programului UNESCO din 17 tari, sunt prezente in aceste zile in Delta Dunarii

Ambasadori si reprezentanti ai programului UNESCO din 17 tari, sunt prezente in aceste zile in Delta Dunarii

Aproape 200 de persoane, ambasadori si reprezentanti ai programului UNESCO din 17 tari, sunt prezente in aceste zile in Delta Dunarii, la actiunea ‘Faceti ceva care sa dureze’, initiata de compania Veolia si Apa Nova Bucuresti, in parteneriat cu Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii si Asociatia ‘Salvati Dunarea si Delta’, transmite Agerpres (15 iunie).

Evenimentele au inceput joi dupa-amiaza, la Mahmudia (Tulcea) unde invitatii au vizitat Centrul de Impletit Papura, un proiect initiat in 2009 de Asociatia ‘Salvati Dunarea si Delta’ si reabilitat in acest an de Apa Nova Bucuresti.

„Responsabilitatea sociala si de mediu reprezinta o preocupare permanenta pentru Veolia Environnement si Apa Nova si de aceea ne implicam activ in viata comunitatilor. Acest Centru de Impletit Papura reprezinta pentru cele cateva femei, care mai cunosc aceasta indeletnicire singura sursa de venit. Am investit 10.000 de euro pentru reabilitarea acestui spatiu si pentru cea mai mare comanda facuta, respectiv 200 de palarii si 200 de mape pentru documente, toate din papura. Este de datoria noastra sa facem ceva pentru oamenii din aceste zone unde ajunge tot ceea ce se arunca din intreaga tara”, a declarat pentru AGERPRES Giovana Soare, director de Comunicare si Resurse Umane in cadrul companiei Apa Nova Bucuresti.

Aceasta a precizat ca anual compania sprijina copiii din aceste zone sarace ale Deltei Dunarii, oferind pe langa cadouri, cu prilejul zilei de 1 iunie si vacante la munte pentru cei care nu au parasit niciodata localitatea.

Desi la prima vedere impletiturile din papura nu par a fi greu de realizat, femeile care au acesta indeletnicire, 6-7 la numar, au muncit la cele 400 de obiecte comandate de Apa Nova timp de trei luni de zile. „Uneori o femeie munceste o zi, poate o zi si jumatate pentru un singur obiect si desi nu pare o munca grea sunt putini care deprind acest mestesug. Incercam cu acest proiect sa cream o piata de nisa pentru cei care vor produse eco, iar pana in prezent Apa Nova a fost cel mai important client al centrului”, a declarat Ileana Ene Giusca, reprezentantul Asociatia ‘Salvati Dunarea si Delta,’ coordonatorul proiectului.

Consiliul local de la Mahmudia, impreuna cu primarita Gherghina Vramulet (PNL), care a castigat recent cel de-al cincilea mandat, ofera sprijin prin furnizarea si transportul materiei prime: papura, care de multe ori este adusa si de la 80 de kilometri distanta. Produsele din papura, intre 250-350 de prototipuri, pot fi gasite si la targuri si expozitii cu preturi maxime de pana la 30-100 de lei.

Vizita la Mahmudia s-a incheiat pentru oaspetii straini si romani in acorduri de muzica si dansuri populare traditionale dobrogene si lipovene, iar seara a fost dedicata ulterior Carnavalului Biodiversitatii.

Evenimentele organizate de compania Veolia in judetul Tulcea vor continua si vineri dimineata, in complexul turistic Green Village din Sfantu Gheorghe, iar dupa-amiaza vor fi inaugurate o statie de clorinare si un spatiu verde amenajat de Apa Nova in Sfantu Gheorghe.

Veolia Water, primul operator de la nivel mondial in domeniul serviciilor de mediu, cu o istorie de peste 150 de ani si cu circa 100.000 de angajati in 67 de tari, este una dintre cele patru divizii ale Veolia Environnement. In Romania, Veolia Eau, Divizia de Apa a Grupului Veolia Environnement, detine Apa Nova Bucuresti si Apa Nova Ploiesti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *