Ambasadorul Frantei la Bucuresti: In 2015, viitorul planetei se va juca in decembrie la Paris

Ambasadorul Franței la București: În 2015, viitorul planetei se va juca în decembrie la Paris
Ambasadorul Frantei la Bucuresti: In 2015, viitorul planetei se va juca in decembrie la Paris
Ambasadorul Frantei la Bucuresti: In 2015, viitorul planetei se va juca in decembrie la Paris

Viitorul planetei in materie de schimbari climatice se va juca, in 2015, la Conferinta partilor /COP 21/ de la Paris din luna decembrie, a declarat, marti, in evenimentul ‘Un Martisor ecologic ŤParis Climat 2015ť impotriva schimbarilor climatice’, François Saint-Paul, ambasadorul Frantei in Romania.

‘Avem in fata noastra o provocare asumata si anume stoparea incalzirii globale. Aceasta ar putea depasi, pana in anul 2100, circa 4-5 grade Celsius. Ce inseamna 4-5 grade Celsius in Delta Dunarii, in Carpati sau in orase? Inseamna seceta, schimbarea migrarii pasarilor. La cea de-a 21 editie a Conferintei Partilor /COP/ ce va avea loc la Paris se va discuta despre posibilitatea de a gasi solutii de scadere a temperaturii globale de la 4-5 grade la doua grade Celsius. Mesajul principal este ca, in 2015, viitorul planetei se va juca la COP 21, la Paris’, a afirmat ambasadorul Frantei in Romania.

Oficialul francez a adaugat, totodata, ca evenimentul global de la Paris din luna decembrie, unde si Romania va avea un cuvant de spus, se doreste unul al solutiilor, nu al problemelor.

‘Obiectivul nostru este sa ajungem la un acord interguvernamental care sa intre in vigoare din anul 2020. O incalzire globala de sub doua grade Celsius este acceptabila. Ocupatia ecologica nu este o preocupare a bogatilor, ci se leaga de nevoile primare. Cei care vor suferi cel mai mult de pe urma incalzirii globale vor fi cei saraci, fara posibilitati. COP21 de la Paris nu se doreste o conferinta a problemelor, ci una a solutiilor. La Paris vor fi prezente si foarte multe ONG-uri si se conteaza pe experienta lor’, a spus François Saint-Paul.

Franta a fost numita oficial tara gazda a celei de-a 21-a Conferinta a partilor la Conventia-cadru a Organizatiei Natiunilor Unite privind schimbarile climatice (Paris Climat 2015), care va avea loc intre 30 noiembrie si 11 decembrie.

COP21, care se mai numeste si ‘Paris 2015’, va fi una dintre cele mai importante conferinte internationale pe teritoriul francez.

Pe baza lucrarilor de la COP20 de la Lima din 2014 trebuie sa se ajunga in decembrie 2015 la un ansamblu de decizii, precum un acord ambitios si obligatoriu in fata provocarilor impuse de schimbarile climatice care s-ar aplica tuturor tarilor, cuantumul contributiilor nationale, finantarea luptei impotriva schimbarilor climatice (o prima capitalizare a Fondului Verde in valoare de 9,3 miliarde dolari — din care aproape un miliard din partea Frantei a fost deja realizata) si initiativele dezvoltate la nivel infra-statal, de catre comunitatile locale, societatea civila si de mediul de afaceri.

In cadrul conferintei sunt asteptate sa participe 40.000 de persoane din 96 de tari, precum si 3.000 de jurnalisti.

In 2014, Summit-ul de mediu de la Lima a avut ca principal scop stabilirea elementelor de baza ale unui acord care ar urma sa fie adoptat la reuniunea la varf din 2015, pentru inlocuirea, din 2020, a Protocolului de la Kyoto de limitare a emisiilor de gaze cu efect de sera.

Unul dintre aspectele care au dus la blocarea tratativelor de la Lima a fost diferentierea intre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare, marile state emergente solicitand celor bogate sa-si asume eforturi suplimentare, avand in vedere in raspunderea lor istorica in privinta schimbarilor climatice.

Presedintele Conferintei ONU asupra schimbarilor climatice (COP20), ministrul peruan al Mediului, Manuel Pulgar Vidal, a decis prelungirea cu 30 de ore a Summit-ului de la Lima, tocmai pentru a se continue negocierile pentru adoptarea unei decizii oficiale in perspectiva summitului din 2015, de la Paris.

In cele din urma, tarile negociatoare au ajuns la un acord privind viitoarele lor angajamente ce vizeaza reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Astfel, angajamentele ar trebui sa permita o reduce globala a emisiilor de gaze de la 40% la 70% pana in 2050, o masura absolut necesara pentru a putea limita cresterea temperaturii globale la doua grade Celsius fata de epoca preindustriala.

La reuniunea de la Lima au participat aproximativ 10.300 de delegati din 195 de tari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *