Amenintarile pentru dezvoltarea energiei solare: Ce fost fotbalist ar investi in Romania

Amenintarile pentru dezvoltarea energiei solare: Ce fost fotbalist ar investi in Romania

Romania ar putea consemna in acest an inceputul unui nou boom pe partea de energie verde, cel al proiectelor solare, dupa ce in doi ani de zile energia eoliana a atras investitii de peste 1,5 miliarde de euro. Romania a trecut de la numai 14 MW cati erau montati in 2009 la mai bine de zece parcuri eoliene care in total au peste 1.000 MW, adica mai mult decat un reactor nuclear de la Cernavoda. Totusi, doua lucruri ameninta dezvoltarea energiei soarelui: schimbarile legislative si accesul tot mai greu la finantare.

„Suntem interesati de acest domeniu. Avem terenuri in cea mai buna zona din tara pentru solare, in zona de sud-est, si in vara acestui an speram sa putem lua o decizie de investitie. Nu ne intereseaza sa preluam proiecte de la dezvoltatori, ci sa le facem noi de unii singuri”, spune fostul fotbalist Gica Popescu, 45 de ani, cunoscut in mediul de afaceri mai ales pentru proiectele dez-voltate in domeniul imobiliar.

Popescu nu da detalii despre dimensiunea parcurilor solare in care ar putea investi, dar aceasta nu este singura tentativa a fostului capitan al FC Barcelona in domeniul energiei verzi.

„Suntem aproape de finalizare cu niste proiecte eoliene”, a mai precizat acesta.

Popescu se alatura astfel unui lung sir de investitori atrasi de mirajul energiei solare care a devenit anul trecut copilul rasfatat al energiei verzi din punctul de vedere al sprijinului pe care statul roman s-a angajat sa-l acorde. Datele Transelectrica, transportatorul national de energie electrica, vorbesc clar despre potentialul pe care il are aceasta zona. Astfel, pe 17.05.2012, 79 de proiecte solare cu o capacitate totala de circa 335 MW, raspandite pe intreg teritoriul Romaniei, aveau deja contractele de racordare la retea, una dintre etapele importante pe lantul de avizare a acestor investitii.

Pe langa ele, alte 110 parcuri solare cu o capacitate de peste 471 MW aveau avizele de racordare la retea, o faza insa incipienta in procesul de avizare. In total, tinand cont de faptul ca de obicei pentru montarea unui megawatt intr-un parc solar sunt necesare 2 milioane de euro, rezulta in acest moment investitii planificate de circa 1,6 mi¬liarde de euro. In prezent in Romania functioneaza numai 2 MW in parcuri solare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *