Amenzi de un milion de euro pentru poluarea mediului

In 2007, Garda de Mediu Cluj a aplicat agentilor economici 136 de amenzi, in valoare de 3,2 milioane de lei
Cei 11 comisari ai Garzii Nationale de Mediu -Comisariatul Regional Cluj (GNMCR) au efectuat in medie fiecare100 de controale. Amenzile pentru ilegalitatile constatate de catre acestia au totalizat nu mai putin de 3,2 milioane de lei, aproximativ 1 milion de euro. In urma celor 989 de controale in teren, inspectorii de mediu au descoperit ca cele mai mari nereguli se inregistreaza la depozitarea deseurilor.

in 2007 Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Regional Cluj (GNMCR) a aplicat amenzi in valoare de 3,2 milioane de lei, aproximativ 1 milion de euro. Comisarii de mediu au efectuat nu mai putin de 989 de controale. 426 dintre controale au fost planificate, cu tematici stabilite de Ministerul Mediului, dar si de catre conducerea GNMCR. Restul au fost neplanificate.

„Au survenit in urma unor sesizari sau autosesizari ale inspectorilor de mediu”, a declarat Costa Stanislav, comisarul-sef al GNMCR. in urma controalelor au fost aplicate 228 de sanctiuni, dintre care 136 reprezinta amenzi cuantificate in bani.

Cele mai importante amenzi au fost in valoare de 100.000 de lei, aplicate mai multor companii din judetul Cluj. Nu mai putin de jumatate din numarul de amenzi au fost aplicate pentru nerespectarea autorizatiilor de mediu sau pentru lipsa acestui document.

„Mare parte din amenzi au fost date si pentru salubrizare si deseuri”, a mai explicat Stanislav. Tot in acest an GNMCR a fost actionata in instanta de 24 de ori, doar unul dintre procese fiind pierdut, restul fiind ori castigate, ori in curs de judecare.

Protan si Napolact, in topul accidentelor ecologice

Cele mai importante cazuri de poluare constatate de inspectorii de mediu in 2007 au fost inregistrate la compania Protan Dej si la Napolact SA. in iunie, inspectorii au descoperit ca Protan a depozitat in aer liber 50 de tone de animale aflate in putrefactie.

Societatea dejeana, filiala a grupului patronat de omul de afaceri Cristian Burci, a fost amendata cu 100.000 de lei. Compania a mai fost amendata si pentru alte nereguli in gestionarea deseurilor animaliere in alte judete. Compania Napolact a primit o amenda de 60.000 de lei, pentru ca a deversat ape uzate in paraul Nadas, fapt in urma caruia au fost descoperite zeci de kilograme de peste mort. Compania nu a contestat amenda si a anuntat repopularea paraului cu peste.

2008, anul controalelor IPPC

Seful GNMCR a prezentat pentru ZIUA de Cluj si planurile institutiei pentru anul 2008. Astfel, inspectorii si-au propus sa efectueze 768 de controale, 200 dintre ele urmand sa fie inopinate.

Vor fi verificate in special instalatiile de control integrat al poluarii (IPPC), la companii precum Somes Dej, Sanex sau Mechel Campia Turzii. Aceste companii au aprobate un plan de investitii in mediu si trebuie sa respecte o serie de masuri impuse de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului.

De asemenea, comisarul-sef al GNMCR a precizat ca se asteapta la o implicare mai mare a celorlalte institutii publice in rezolvarea problemelor de mediu, in special in cee ce priveste salubrizarea si colectarea selectiva a deseurilor.

Casirom si Agroflip, suspendate

Companiilor Agroflip Bontida si Casirom Turda le-a fost suspendata in 2007 procedura de obtinere a autorizatiei integrate de mediu. Acestea au fost cuprinse, alaturi de alte societati din tara, pe o lista a companiilor care au primit o inlesnire temporara pentru a-si rezolva probleme legate de conformarea la normele de mediu impuse de Uniunea Europeana, prin ordonanta de urgenta privind prevenirea si controlul integrat al poluarii, care transpune integral legislatia europeana in domeniul prevenirii si controlului integrat al poluarii (IPPC).

in acest moment, in Cluj exista 26 de companii care detin instalatii IPPC. Dintre acestea, Agroflip Bontida a fost suspendata si este in imposibilitatea de a primi autorizatia integrata de mediu. intr-o situatie asemanatoare se afla si Casirom Turda, care are interdictia de a porni productia pana nu obtine autorizatia de mediu.

Conducerea Casirom a depus de trei ori documentatia necesara obtinerii autorizatiei de mediu. Cu toate acestea, procedura de avizare este in impas, deoarece reprezentantii companiei nu au decis daca vor incerca redeschiderea liniei de productie.

„Cetateanul nu intelege mediul dincolo de propria ograda”

Comisarul-sef al Garzii Nationale de Mediu Comisariatul Regional Cluj (GNMCR), Costa Stanislav, sustine infiintarea Politiei Mediului, apreciind ca amenzile nu rezolva problemele din domeniu.

Reporter: Care sunt plusurile si minusurile resimtite in 2007, in ceea ce priveste protectia mediului?

Costa Stanislav: La plusuri, as mentiona experienta colectivului pe care l-am condus. Sunt multi comisari cu experienta, iar cei noi s-au putut adapta cerintelor. Faptul ca exista un colectiv profesionist este cel mai mare castig. La minusuri, ne-am fi dorit o mai mare sustine in implementarea legilor din partea unor agenti economici si, poate, a unor administratii locale.

De asemenea, la minusuri este si faptul ca cetateanul nu intelege mediul dincolo de propria ograda. Toata lumea vede doar curtea personala si nu intelege ca mediul inseamna sa iesi afara cu placere si sa aduni deseurile, nu doar sa spui „Vai, ce mizerie e acolo!”.

Ce previziuni aveti pentru 2008 si ce planuri aveti pentru Garda de Mediu Cluj?

Obiectivul numarul unu va fi conformarea la legislatia europeana. Ne dorim sa nu avem parte de evenimente majore, poluari accidentale sau accidente ecologice cu consecinte majore. Ne dorim ca si agentii sa inteleaga ca conformarea la legislatia in domeniu trebuie sa fie voluntara, si nu urmare a controalelor si amenzilor.

Noi aplicam legislatia, dar nu inseamna ca daca aplici o amenda se rezolva problema. Agentii economici si populatia trebuie sa inteleaga ca este nevoie si de un efort voluntar pentru a rezolva problemele legate de mediu.

Se vorbeste de schimbari in cadrul Garzii Nationale de Mediu si al comisariatelor regionale.

Nu ma pronunt la aceasta ora, pentru ca este in curs operatiunea de noi state de personal. inca nu pot sa imi fac o parere. Este vorba de o legislatie noua. Eu sper doar ca nu va scadea numarul de comisari. imi doresc sa creasca. Oricati comisari ar fi, este loc de mai bine.

Tematica este complexa si este nevoie de personal pentru a realiza controale temeinice. Noi am impulsionat autoritatile locale sa se implice in crearea Politiei de Mediu, pentru ca este in beneficiul tuturor. Oricum, raportat la numarul de agenti economici si la problemele din judet, exista un deficit clar de comisari de mediu.

Sursa: Ziua de Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *