Amenzi pentru taierile ilegale din Parcul National Retezat

Amenzi pentru tăierile ilegale din Parcul Național Retezat
Amenzi pentru taierile ilegale din Parcul National Retezat
Amenzi pentru taierile ilegale din Parcul National Retezat

Doua dintre firmele care exploateaza masa lemnoasa in Parcul National Retezat, zona Rau de Ses, au fost amendate pentru taieri ilegale si avize de transport neconforme in urma controalelor autoritatilor de mediu.

Defrisarile din zona de conservare a Parcului National Retezat, despre care Romania libera a scris la sfarsitul anului trecut, au fost posibile in urma unei derogari din februarie 2014 date de Ministerul Padurilor si Apelor, la cererea Ocolului Silvic Retezat. Astfel, Ocolul Silvic si Administratia Parcului au insistat pentru respectiva derogare pentru ca, spun ei, acea zona era atacata de ipide, insecte care devoreaza scoarta copacului. Ca urmare a derogarii, Romsilva, prin Directia Silvica Hunedoara, a scos la licitatie aproape 10.000 de metri cubi de masa lemnoasa. Desi firmele castigatoare ar fi trebuit sa scoata din padure doar arborii marcati de Ocolul Silvic, o investigatie a ONG-ului Agent Green a aratat ca in zona se fac taieri ilegale, pentru ca sunt pusi la pamant si arbori sanatosi, nemarcati.

Contactati de Romania libera, reprezentantii Ocolului Silvic Retezat si ai Administratiei Parcului au negat acuzatiile si au promis ca taierile sunt atent monitorizate. Mai mult, directorul Administratiei Parcului Retezat, Zoran Acimov, s-a aratat deranjat de articolul “Parcul National Retezat, mutilat de defrisari permise de autoritati”, publicat de Romania libera pe 23 decembrie 2014. “Cuvantul «mutilat» din titlul articolului… hmmm… nu prea este caracteristic unei atitudini echilibrate; pare mai degraba o cautare a senzationalului… ca si vehementa Agent-ului Green dealtfel”, scria Acimov intr-un mail catre Romania libera ulterior publicarii articolului.

Verificarile pe teren ale Garzii de Mediu si Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic Timisoara au aratat insa ca taierile din Retezat nu respecta legea.

Astfel, firma Susai Servcom SRL – care a castigat cea mai mare parte din masa lemnoasa scoasa la licitatie de Romsilva – a primit de la Inspectoratul Silvic o amenda de 2.500 de lei pentru taiere de copaci nemarcati si 5.000 de lei pentru avizele de transport neconforme. Aceleasi sume au fost imputate si firmei Morozinia Watico SRL, ai carei reprezentanti au fost si ei surprinsi taind copaci pe care nu aveau dreptul sa-i doboare. Susai Servcom a fost amendata si de Garda de Mediu, pentru ca a transportat material lemnos prin albia minora a raului Ses.

Academia Romana: O cvasitotala lipsa de supraveghere

Controversele din jurul taierilor din Retezat dateaza din 2011, cand un grup de ingineri silvici si mai multe -ONG-uri au protestat impotriva defri-sarilor din Retezat. Si atunci motivul invocat pentru taierile masive a fost atacul insectelor. O ancheta la fata locului a expertilor Academiei Romane, institutie cu atributii in domeniul ariilor protejate, a scos la iveala nereguli grave: “Aspectul arboretelor parcurse cu astfel de taieri (mari suprafete lipsite de vegetatie, arbori uscati sau in curs de uscare atacati de ipide aflati in picioare, solul dezgolit prin efectuarea de cai apropiat excesive, lipsa cvasitotala a regenerarilor naturale pe portiu-nile dezgolite) este de neacceptat”. Specia-listii constatau o “cvasitotala lipsa de supraveghere din partea personalului din cele doua administratii, atat a lucrarilor de exploatare, cat si a starii fitosanitare a arboretelor”. Ca urmare a scandalului de atunci, taierile au fost stopate. Ele au fost insa reluate in februarie 2013, dupa derogarea obtinuta de autoritatile silvice locale de la Ministerul Mediului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *