Amenzi prea mici pentru transportul deseurilor periculoase

Amenzi prea mici pentru transportul deseurilor periculoase

Reprezentantii Global Eco Center Iasi au dosar penal pentru TIR-ul adus la Glina
Petromar Intermed Ilfov, sanctionata cu 20.000 lei pentru depozitarea slamurilor in locuri nepermise
SC ELBA, amendata cu 100.000 lei pentru ca a transportat deseuri periculoase fara completarea formularului conform HG 1061/2008

Prea blanda in comparatie cu gravitatea faptelor, legislatia privind protectia mediului din tara noastra prevede sanctiuni usor de suportat de cei care evacueaza sau depoziteaza, cu buna-stiinta, deseuri industriale periculoase. Asa se face ca, in urma controalelor efectuate anul trecut de Garda Nationala de Mediu, s-au aplicat amenzi de numai 50.000 lei, intocmindu-se dosare penale in alte doua cazuri.
In toamna anului trecut, spre sfarsitul lunii septembrie, comisarii Garzii de Mediu Arges au demarat o ancheta in cazul deseurilor periculoase transportate de firma ieseana Global Eco Center de pe fosta platforma a uzinei ARO la groapa de gunoi de la Glina. In urma analizelor de laborator s-a stabilit ca probele prelevate de politistii ilfoveni din cele doua tone care se aflau in TIR contineau substante periculoase – zinc, nichel, crom, plumb si cianuri.
Potrivit presei locale de la acea vreme, actele care insoteau transportul de deseuri mentionau ca substantele nu sunt periculoase, ceea ce i-a determinat pe anchetatori sa creada ca reprezentantii societatii din Iasi le-ar fi falsificat, odata ce rezultatele de laborator contraziceau acest lucru.
„La SC GLOBAL ECO CENTER SRL Iasi au fost constatate fapte de natura penala conform OUG 195/2005 privind protectia mediului, art. 98, alin 2, pct.1 – poluarea prin evacuarea cu stiinta pe sol a unor deseuri sau substante periculoase, respectiv deseuri ce aveau continut de compusi care intra in compozitia produselor petroliere de tipul motorinelor evaporate si al uleiurilor minerale, continut de zinc, fier, crom, cupru si nichel in diferite proportii, precum si prezenta ionului de cianura care denota prezenta sarurilor solubile ale acidului cianhidric”, a informat Garda Nationala de Mediu, la solicitarea Curierului National, precizand ca acesta nu a fost singurul caz anul trecut.

Depozit neautorizat de deseuri periculoase

O luna mai tarziu, o alta societate, de data aceasta din Ilfov, era amendata cu 20.000 lei pentru depozitarea deseurilor periculoase in locuri nepermise. „SC PETROMAR INTERMED SRL Ilfov a fost sanctionata cu amenda in valoare de 20.000 lei, conform OUG 78/2000, pentru depozitarea deseurilor periculoase (preponderent slamuri) in locuri nepermise”, ne-au informat reprezentantii Garzii Nationale de Mediu.
Concret, la inceputul lunii noiembrie 2010, la marginea comunei Albesti, a fost descoperit, pe un teren concesionat in 2008 pentru constructia unei fabrici de biodiesel, un depozit neautorizat de deseuri periculoase.
Potrivit autoritatilor, descoperirea a fost facuta dupa ce administratorul societatii din Albesti, Nelu Gaina, a fost arestat, alaturi de alti doi asociati pe care ii avea la o alta societate, suspectati fiind de trafic cu mercur.

Transchim, amendata pentru accidentul din Deleni

Accidentul rutier petrecut la inceputul anului trecut pe raza localitatii Deleni a avut drept consecinte o amenda de 30.000 lei pentru SC TRANSCHIM SA Ploiesti si intocmirea unui dosar penal. Un camion al acestei societati a pierdut intr-o curba periculoasa de la iesirea din judetul Iasi mai multe butoaie cu o substanta neidentificata. Recipientele erau inscriptionate cu semnul specific substantelor toxice, motiv pentru care autoritatile iesene au trecut la verificari. Reprezentantii firmei au fost amendati cu 20.000 lei pentru ca nu au anuntat Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta si Agentia de Protectie a Mediului. „SC TRANSCHIM SA Ploiesti a fost sanctionata cu amenda in cuantum de 30.000 lei pentru nerespectarea prevederilor HG 1061/2008, art.11, alin 2 – pentru neanuntarea imediata a accidentului rutier produs in localitatea Deleni (comuna Coropceni), accident care a condus la alunecarea pe carosabil a 9 butoaie cu continut de substante periculoase. De asemenea, s-a trecut la intocmirea sesizarii penale in conformitate cu prevederile OUG 78/2000, cu modificarile si completarile ulterioare art.53, alin. 1, lit.b, pentru „neluarea sau nerespectarea masurilor obligatorii in desfasurarea activitatilor de colectare, tratare, transport, valorificare si eliminare a deseurilor periculoase”, a comunicat Garda de Mediu.

Cea mai mare amenda, data pentru lipsa autorizatiei de mediu

Garda Nationala de Mediu ne-a informat ca anul acesta o societate comerciala a fost amendata cu 100.000 lei pentru ca a transportat deseuri periculoase fara respectarea normelor legale. „SC ELBA a fost sanctionata contraventional, conform OUG 195/2005, cu amenda in valoare de 100.000 lei pentru nerespectarea prevederilor Autorizatiei de Mediu, in sensul ca a transportat deseuri periculoase fara completarea formularului ANEXA 1 conform HG 1061/2008”, au incheiat comisarii Garzii de Mediu in raspunsul adresat Curierului National.

Cele mai frecvente amenzi acordate de comisarii Garzii de Mediu sau alte organe de control abilitate:
Lipsa Acordului de Mediu – amenzi cuprinse intre 30.000 – 60.000 lei
Lipsa Autorizatiei de Mediu – amenzi cuprinse intre 30.000 – 60.000 lei
Lipsa Autorizatiei de Gospodarire a Apelor – amenzi cuprinse intre 30.000 – 60.000 lei
Lipsa contractelor de preluare a deseurilor colectate selectiv. (obligatoriu pentru toti agentii economici) – amenzi intre 5.000 – 50.000 lei
Lipsa Registrului de Evidenta a Gestiunii Deseurilor (obligatoriu pentru toti agentii economici) – amenzi intre 5.000 – 50.000 lei.
Amenzile se pot cumula.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *