Amenzi si dosar penal pentru taieri de arbori in zona Vidraru

Conform Greenpeace Romania, pretinsa diminuare a fenomenului taierilor ilegale se vede doar din birou. In teren taierile ilegale afecteaza suprafete mari si produc inclusiv distrugerea ultimelor paduri virgine ale Europei.

Un voluntar a semnalat cu ajutorul www.salvezpadurea.ro posibile taieri ilegale in zona lacului Vidraru, in bazinul raului Cumpana, iar acestea au fost confirmate in teren de Garda Forestiera Ploiesti. Ca urmare au fost aplicate doua sanctiuni contraventionale in cuantum de 12 000 lei si va fi deschis un dosar penal pentru taierea ilegala de arbori.

Greenpeace Romania a organizat anul trecut o tabara timp de o luna in aceeasi zona a lacului Vidraru, unde, alaturi de voluntari din 14 tari, a documentat distrugerea a 38,3% din padurile virgine din bazinele raurilor Cumpana si Cumpanita [2]. In ultimii zece ani, doar in aceste doua vai care inainte adaposteau 2.575 hectare de paduri virgine, au fost distruse 985 de hectare.

Pentru 845 de hectare de paduri virgine din Muntii Fagaras Greenpeace Romania a realizat studii pentru includerea in Catalogul national al padurilor virgine si cvasivirgine [3]. Greenpeace cere in continuare Ministrului Apelor si Padurilor din Romania sa aplice de urgenta  moratoriul instituit prin lege asupra oricarei forme de interventie in padurile care inca se pot califica pentru a fi incluse in Catalog.

„Eforturile din teren ale Garzilor Forestiere si ale tuturor institutiilor de control, dar si acelea ale voluntarilor pentru protejarea padurilor trebuie sustinute de o legislatie eficienta. Astazi se dezbate in comisiile parlamentare legea privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice”, adauga Valentin Salageanu, coordonatorul campaniei de paduri si biodiversitate in cadrul Greenpeace Romania. Pana acum 3.700 de persoane au trimis  un mesaj prin care le cerem sa pedepseasca in continuare aspru taierile ilegale.

Pentru a ne proteja padurile este foarte important ca fiecare dintre noi sa contribuie si sa se implice, fie prin semnalarea unor taieri de arbori suspecte de a fi ilegale pe www.salvezpadurea.ro, fie prin folosirea aplicatiei pentru mobil Inspectorul Padurii. Platforma www.salvezpadurea.ro contine un ghid pentru identificarea posibilelor taieri ilegale si un formular simplu de completat pentru trimiterea de sesizari. Echipa Greenpeace Romania se asigura ca acestea ajung la autoritatile relevante si ca sunt solutionate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *