America, salvata de o „revolutie verde”?

„Fierbinte, plat si aglomerat: De ce avem nevoie de o revolutie verde – Si cum ar putea sa renasca astfel America” este ultima carte aparuta a celebrului editorialist de la „New York Times”, Thomas Lauren Friedman.
revolutie verde
Cartea este o pledoarie pentru „revolutia verde”, prin care SUA ar putea sa iasa basma curata din recesiunea economica, luptandu-se cu dependenta de petrol.

„Codul verde” propus de Friedman identifica mai multe solutii pentru rezolvarea acestei situatii. Una dintre acestea ar fi construirea centralelor nucleare cu emisii de carbon zero sau a centralelor pe carbune ale caror emisii pot fi ingropate.

„Revolutia verde” pe care o imagineaza Friedman este socotita de acesta cel mai ambitios proiect pe care l-ar putea avea vreodata americanii, acum, cand schimbarile climatice ameninta Terra.

Niciodata populatia globului nu a fost atat de numeroasa. Explozia demografica actuala exercita o presiune crescanda asupra resurselor naturale limitate ale Pamantului

Ultima carte de succes a celebrului editorialist de la „New York Times”, Thomas Friedman, ii avertizeaza pe americani ca schimbarile climatice si dependenta de petrol pot deveni fatale

„Codul verde” propus de Friedman include stoparea emisiilor de CO2, folosirea intensiva a energiilor regenerabile si gestionarea eficienta a resurselor actuale.

„Fierbinte, plat si aglomerat: De ce avem nevoie de o revolutie verde si cum ar putea sa renasca astfel America” este ultima carte aparuta a celebrului Thomas Lauren Friedman. Volumul a aparut saptamana trecuta, sub semnatura celui mai influent editorialist de la „The New York Times”, de trei ori laureat al premiului Pulitzer. Cartea este o pledoarie pentru „revolutia verde”, prin care SUA ar putea sa iasa basma curata din recesiunea economica, luptandu-se cu dependenta de petrol.

De aceasta „aservire” fata de combustibilii solizi, care a adus omenirea in pragul unui pericol iminent, identificat cu incalzirea globala, poporul american ar putea totusi sa scape. Una dintre solutii ar fi construirea centralelor nucleare cu emisii de carbon zero sau a centralelor pe carbune ale caror emisii poluante pot fi ingropate, gratie tehnologiilor de ultima generatie, in pamant.

Americanii, spune Friedman, se afla printre cei mai mari consumatori de combustibili fosili de pe glob. Ei fac parte dintre campioni si atunci cand vine vorba despre poluarea cu dioxid de carbon. Salvarea, sustine autorul cartii, este folosirea resurselor regenerabile, arme imbatabile ale „revolutiei verzi”, care inlocuiesc cu succes combustibilii fosili.

„Codul verde” al lui Friedman
aglomeratie
Solutia impotriva incalzirii globale, prezentata de Thomas L. Friedman, si cea mai buna metoda ca America
sa-si recastige statutul economic si politic este aceea de a imbratisa energia verde si tehnologiile ecologice.
Titlul cartii deriva din convergenta cuvintelor „hot” (fierbinte), care face trimitere la incalzirea globala, „flat” (plat), care se refera la globalizare, si „crowded” (aglomerat), care se raporteaza la cresterea populatiei.

Friedman explica faptul ca incalzirea globala, cresterea vertiginoasa a populatiei si expansiunea clasei de mijloc sunt notiuni interdependente, care au o contributie majora la criza economica prin care trece poporul american.

„Codul verde” pe care-l propune Friedman americanilor pentru a iesi din impas include stoparea emisiilor de carbon, inlocuirea combustibililor fosili cu energia obtinuta din resurse regenerabile, conservarea si folosirea eficienta a resurselor actuale, grija si respectul fata de mediul inconjurator.

„Revolutia verde” pe care o imagineaza Friedman este socotita de acesta cel mai ambitios proiect pe care l-ar putea avea vreodata americanii, acum, cand schimbarile climatice ameninta Terra. Autorul mai scrie in cartea sa ca „revolutia verde” va fi cea mai mare provocare pentru americani si, daca se va produce, ea va aduce schimbari benefice pentru intreaga economie.

„Revolutia verde” va fi cea mai mare provocare pentru americani, sustine Thomas L. Friedman, autorul cartii

Laureat al premiului Pulitzer

Jurnalistul Thomas Lauren Friedman s-a nascut in anul 1953 in Minnesota, Statele Unite ale Americii, este de trei ori laureat al premiului Pulitzer, iar in prezent este editorialist la cotidianul american „New York Times”, unde comenteaza, in special, subiectele de politica externa.

Este cunoscut pentru ideile sale neoliberale, iar cartile sale abordeaza subiecte legate de mediul inconjurator, globalizare sau modernizarea lumii arabe. Friedman este indeaproape interesat de efectele incalzirii globale si considera ca fiecare stat este dator sa faca eforturi pentru a reduce emisiile de carbon.

Energiile regenerabile, sustine jurnalistul american, reprezinta sursa energiei viitorului, astfel ca fermele eoliene, energia solara sau biomasa ar trebui sa reprezinte preocupari globale majore, deoarece numai cu ajutorul acestora poate fi redusa dependenta de petrol sau carbune.

„Codul verde” pe care-l propune Friedman americanilor pentru a iesi din impas include stoparea emisiilor de carbon, inlocuirea combustibililor fosili cu energia obtinuta din resurse regenerabile

Petrolul, problema care „arde”!

Cantitatea de petrol ramasa in subsolul planetei nu depaseste 830 miliarde de barili. Cu un consum anual la nivel mondial de 20 miliarde de barili, cel tarziu pana in 2050, rezervele de petrol vor seca.

Cresterea pretului petrolului asociata cu reducerea rezervelor de titei la nivel mondial au obligat statele dezvoltate, marile companii petroliere sa caute surse alternative de energie. Criza petrolului din anii „90 a dovedit inca o data ca alimentarea cu energie a devenit o problema strategica.

Statele Unite, Franta si Japonia au mizat, in primul rand, pe centralele nucleare. In prezent, Franta obtine 85% din necesarul de energie electrica din centralele nucleare, SUA au ajuns la 20%, iar Japonia tinde catre 50%.

In conditiile in care constructia de centrale nucleare s-a dovedit a fi o investitie riscanta, au fost alocate subventii importante pentru energiile alternative.

In Danemarca, energia generata de morile de vant a ajuns sa atinga 20% din necesarul de energie.

Fragmente din cartea „Fierbinte, plat si aglomerat”

„Planeta devine pe zi ce trece mai fierbinte, mai aplatizata si mai aglomerata. Aceasta inseamna ca incalzirea globala, extinderea necontrolata a clasei de mijloc si explozia demografica, impreuna, conduc la o instabilitate periculoasa care se manifesta deja la nivel mondial.

„Fierbinte”, „plat” si „aglomerat”, toti acesti trei factori la un loc imputineaza rezervele de energie ale globului, provoaca disparitia speciilor de animale si plante, adancesc criza petrolului si accelereaza incalzirea globala. (…) In orice caz, criza imobiliara si creditele ipotecare ilustreaza simbolic criza economica prin care trece America in ultimii ani.

Legatura fireasca dintre a munci din greu, a dobandi ceva prin aceasta munca si responsabilitatile asumate aproape ca nu mai exista in constiinta americanilor. Am devenit o natiune care crede ca imprumutul reprezinta calea spre fericire. Creditorii nu ne-au spus insa ca putem atinge visul american, o casa, fara disciplina ori sacrificiul pe care il presupune dreptul la proprietate.”

„Construim ceea ce ne cere piata!”

„Cand l-am intrebat pe Rick Wagoner, managerul general de la General Motors, de ce compania sa nu produce masini cu o mai mare eficienta energetica, el mi-a dat un raspuns standard: „Construim ceea ce ne cere piata!”. Daca oamenii vor masini de teren si Hummer, le oferim ceea ce isi doresc.

Dar Rick Wagoner nu s-a gandit niciodata, in toti acesti ani, in care criza petrolului se cronicizeaza, iar Congresul face lobby impotriva cresterii pretului la benzina, la alte prototipuri mai eficiente din punctul de vedere al consumului si emisiilor poluante, care ar putea sa schimbe atitudinea cumparatorului si sa-l determine pe acesta sa gandeasca altfel.”

Creditorii nu ne-au spus insa ca putem atinge visul american, o casa, fara disciplina ori sacrificiul pe care il presupune dreptul la proprietate
Thomas L. Friedman, jurnalist si scriitor american

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *