Americanii si rusii, impreuna pentru o megabomba nucleara cu care sa distruga asteroizii

    Câ?i asteroizi lovesc P?mântul? Harta publicat? de NASA dezv?luie amploarea problemei
    Americanii si rusii, impreuna pentru o megabomba nucleara cu care sa distruga asteroizii care ameninta Pamantul
    Americanii si rusii, impreuna pentru o megabomba nucleara cu care sa distruga asteroizii care ameninta Pamantul

    Desi Statele Unite ale Americii si Rusia au fost rivale in timpul Razboiului Rece, cercetatorii din cele doua tari par dornici sa colaboreze pentru a crea cea mai mare bomba nucleara de pana acum, potrivit geofizicianului american H. Jay Melosh, care a participat in 1995 la o intalnire a specialistilor in fabricarea armelor nucleare. Bomba ar avea scopul protejarii Terrei de amenintarea asteroizilor.

    Dupa ce Edward Teller, creatorul bombei cu hidrogen, i-a avertizat pe experti care au participat la reuniunea din 1995 la Laboratorul Lawrence Livermore din California ca ar trebui sa aiba in vedere construirea unei noi si uriase arme nucleare care sa orbiteze in jurul Pamantului, mai multi cercetatori rusi s-au aratat dispusi sa colaboreze.

    „A fost ciudat sa vad ca acesti fabricanti de arme doreau sa lucreze impreuna, pentru a crea cea mai mare bomba care ar putea exista verodata”, isi aminteste Melosh, expert in geostiinta dupa care a fost numit un asteroid.

    De atunci, Melosh incearca sa-i convinga pe specialistii care inca prefera aceasta solutie sa acorde mai multa atentie unei alternative care sa nu intrebuinteze armele nucleare, cum ar fi un sistem ce ar putea schimba traiectoria corpurilor extraterestre. Americanul argumenteaza ca schimbarea traseului corpurilor ceresti este o metoda mult mai fezabila si sigura.

    Cu toate acestea, Secretarul american pentru Energie Ernest Monitz a semnat luna trecuta un acord cu Rusia, prin care ar putea fi initiata o colaborare intre expertii in fabricarea armelor nucleare din cele doua tari, in ciuda campaniei lui Melosh.

    Desi presedintele Barack Obama a promis in campania electorala ca va face tot posibilul pentru a contribui la crearea unei lumi mai sigure, fara amenintarea armelor nucleare, NASA cheltuie anual sute de mii de dolari pentru a studia folosirea bombelor atomice impotriva asteroizilor, iar laboratoarele americane de cercetare sunt tot mai deschise colaborarilor cu specialistii rusi.

    In functie de munca cercetatorilor, proiectul ar putea incalca mai multe acorduri internationale, printre care se numara Tratatul privind Spatiul Cosmic din 1967, semnat de 129 de tari, care interzice folosirea armelor nucleare in spatiu. Unii experti au avertizat asupra posibilitatii ca detonarea unei arme nucleare in spatiu sa afecteze si Terra.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *