Aminare in „”Marea Debarasare””

Obisnuita in ultimii ani, campania derulata de catre autoritatile de mediu din tara noastra in cadrul programului „Marea Debarasare” va fi aminata in 2010 cu citeva zile. Asta din cauza ca in aceeasi perioada in care era programata actiunea de colectare a deseurilor electrice si electrocasnice are loc si campania nationala „Let”s Do It Romania”. Este vorba despre campania derulata pe baza de voluntariat si care vizeaza curatarea zonelor naturale protejate si a spatiilor verzi.
Oficialii Ministerului Mediului au anuntat deja ca asociatiile locale si firmele de reciclare de pe intreg teritoriul tarii se vor implica in actiunea care vizeaza curatarea arealelor protejate si de aceea „”Marea Debarasare”” trimestriala va fi reprogramata pentru inceputul lunii octombrie. Pina atunci, in 25 septembrie toti romanii sint chemati sa isi paraseasca locuintele si sa mearga spre zonele identificate in campania „Let”s Do It Romania” acolo unde vor avea loc actiuni de amploare pentru ecologizare. Oamenii sint chemati sa intervina chiar si in zona in care locuiesc, astfel incit rezultatele actiunii sa fie cu adevarat importante.


A treia editie

Campania „”Marea Debarasare”” ajunge in toamna acestui an la a treia editie. Programul a fost lansat in 2010 la finalul lunii martie si a beneficiat de fonduri extrem de importante din partea ministerului de resort. Asa cum se cunoaste deja, in cadrul acestei actiuni sint vizate obiectele electrice si electronice uzate, programul avind si o componenta in mediul rural, unde acest tip de bunuri ajung de regula sa fie aruncate in albiile riurilor. De retinut ca actiunea initiata de Ministerul Mediului si derulata prin organele locale si prin intermediul primariilor are o strinsa legatura cu normativele europene in domeniu. Asta deoarece Romania trebuie sa atinga tinta de colectare pe cap de locuitor. Angajamentele luate de autoritati in ce priveste deseurile de echipamente electrice si electronice vizeaza atingerea unui nivel de colectare de 4 kilograme de persoana in fiecare an. Asta, in conditiile in care, in anul 2009 s-a strins mai putin de un kilogram pe locuitor. La nivel local, campania este derulata putin atipic, prin implicarea primariei si a societatii de salubrizare fiind stabilite locatii si zile in care se ridica astfel de deseuri, pe tot parcursul anului.

„”Let”s Do It, Romania!””

In ceea ce priveste campania „Let”s Do It, Romania”, aceasta are ca scop curatarea gunoiului din intreaga tara, intr-o singura zi. Este vorba despre o actiune care a inceput inca din primavara prin actiuni de voluntariat care au vizat intocmirea unor adevarate harti a zonelor protejate in care oamenii au aruncat tone de gunoaie menajere. Mormanele de gunoi identificate vor fi acum curatate in cadrul acestei campanii. In cartarea gunoaielor din tara noastra nu au fost insa incluse zonele in care au fost transportate deseuri cu utilaje si depozitate sistematic, acestea fiind considerate gropi de gunoi ilegale. In schimb, sint vizate toate zonele folosite in general de catre locuitorii din mediul urban pentru iesirile la iarba verde, zonele care sint protejate prin lege, dar in care localnicii au ales sa arunce tot ceea ce au avut la indemina si chiar si zonele verzi din apropierea locuintelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *