Anca Andrei monitorizeaza vietatile din Balta

Fost jurnalist, Anca a conceput un manual de biologie care va fi o premiera in domeniu. Ii place natura si adora calatoriile in Parcul „Balta Mica a Brailei”.Anca Andrei

Absolventa a Liceului „Nicolae Balcescu”, profilul informatica/ matematica-fizica, in anul 1992, Anca Andrei a ajuns, in final, un pasionat biolog. Pentru scurta vreme, a lucrat in presa, apoi la „Celhart Donaris” SA. Pe atunci, nu visa sa lucreze la Administratia Parcului „Balta Mica a Brailei”. „Am mancat mate pe paine”, ne-a spus, zambind, biologul.

Anca Andrei a participat la stagii de pregatire in Germania, iar in prezent se ocupa cu „monitorizarea biodiversitatii” din Balta.

A vrut la catedra

Din clasa a XI-a, Anca Andrei a fost pasionata de biologie, datorita profesoarei de specialitate. Desi a fost in prima promotie de informaticieni de la „Balcescu”, a ales Biologia. Ceilalti tineri au optat pentru facultati „mai banoase”, cum ar fi Medicina si Informatica.

„Visam, pe atunci, sa ma fac profesoara de biologie. Dupa cinci ani de facultate, plus stagii de practica pedagogica, dorinta de a fi dascal a disparut, dar pasiunea pentru biologie a ramas. Profesia de dascal este cea mai solicitanta, pentru ca e vorba de consum nervos”, ne-a spus Anca Andrei.

In 1998, Anca s-a orientat spre presa, fiind, o vreme, redactor la cotidianul „Libertatea”. Doi ani mai tarziu, si-a gasit, pentru prima data, un job pe masura pregatirii: biolog la SC „Celhart Donaris” SA, la CTC – Toxicologie.

„Acolo, masuram nivelul de toxicitate din Combinat, monitorizam parametrii de lucru, incadrarea lucratorilor intr-o anumita grupa, conditiile de mediu. Se lucra cu sulfura, clor si mercur, astfel ca unii aveau conditii grele de lucru”, ne-a spus Anca.

Stagii in Germania

In 2004, la prima disponibilizare masiva, Anca a fost data in somaj. Din cei aproximativ 1.600 de angajati, jumatate au fost dati afara.

„In 2006, m-am angajat ca biolog la Parcul Natural -Balta Mica a Brailei-. Ma ocup in principal de monitorizarea biodiversitatii din Balta. Impreuna cu colegii, organizam diverse actiuni in cadrul Protocolului -Impreuna salvam natura- – plantari arbori, excursii, expozitii, simpozioane, ecologizari”, a mai spus biologul.

In 2008 si 2009, Anca Andrei a participat la doua stagii de pregatire organizate de Academia „Alfred Toepfer” din Germania (Managementul ariilor protejate). La intoarcere, a conceput un manual de ecologie pentru calsele V-VIII, bazat exclusiv pe realitatile din Balta Brailei. Cartea va iesi de sub tipar in luna mai si va fi ilustrata de profesoara Elisabeta Volcu, de la Liceul de Arta.

Ce-i place
Imi plac rebusul si lectura. Imi plac mult prajiturile. Imi plac, de asemenea, drumetiile si imi place sa hoinaresc in Balta Brailei, dar si la munte, oriunde, numai in natura sa fie. Imi place sa citesc, orice, sa fiu permanent informata. Imi plac insectele, plantele, vietuitoarele.

Ce nu-i place
Nu-mi place lipsa de civilizatie, nu-mi plac oamenii care arunca pahare de plastic din masina. Nu-mi plac oamenii care nu respecta natura, mediul inconjurator, isi bat joc de ceea ce este mai frumos pe lume. Nu-mi plac cainii vagabonzi, lasati pe strazi nesupravegheati. A nu se crede ca nu iubesc animalele!

Intrebari si raspunsuri

In ce alte actiuni sunteti implicata ?
„Administratia a organizat in 2006 si 2007, doua faze zonale si una nationala a Concursului International -Impreuna pentru natura-. Am fost implicati toti angajatii Parcului. Totodata, organizam actiuni in cadrul Protocolului -Impreuna salvam natura-, unde avem parteneri ISJ-ul, APM-ul si Universitatea -Brancoveanu-„.

Care a fost cea mai placuta experienta in actuala functie?
„Cand am avut in Balta o tabara cu 180 de persoane – cei mai multi copii. Erau toti din zone de munte. Nu reuseam sa-i ducem la culcare. Cand au intrat in Dunare, pareau pesti piranha, asa se zbateau si tipau! Trei zile, ne-am spalat in fluviu si am mancat de la ceaun”.

Profil
Nascuta: 20 mai 1974, Braila.
Studii: Facultatea de Biologie – Univ. „Al. I. Cuza” Iasi.
Functie: Biolog, Parcul Natural „Balta Mica a Brailei”.
Familie: Necasatorita.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *