Ancheta dispusa de prefectul de Botosani in cazul primariilor care nu iau masuri impotriva poluarii cu nitrati

Ancheta dispusa de prefectul de Botosani in cazul primariilor care nu iau masuri impotriva poluarii cu nitrati

Nicio primariei din judetul Botosani nu are intocmit programul de actiune pentru protectia apelor impotriva poluarii de nitrati proveniti din surse agricole, desi sunt declarate zine vulnerabile. Desi aceasta obligatie este prevazuta prin lege si trebuia sa se realizeze pana la sfarsitul anului 2010, nicio primarie din judet nu s-a conformat. Prefectul Cristian Roman i-a atentionat, joi, pe primari, ca va declansa o ancheta pentru a vedea care a fost motivul pentru care unitatile administrativ teritoriale nu au aceste programe intocmite.

Lista zonelor vulnerabile la poluarea cu nitrati, respectiv a localitatilor din judetul Botosani unde exista surse de nitrati din activitati agricole, a fost stabilita prin ordin comun al Ministerului Mediului si cel al Agriculturii. Conform ordinului, zonele vulnerabile sunt declarate toate unitatile teritorial-administrative ale judetului Botosani, cu exceptia municipiului Botosani.

Pana la sarsitul anului 2010, primarii unitatilor administrativ teritoriale, declarate zone vulnerabile la nitrati proveniti din surse agricole, au avut obligatia intocmirii cu sprijinul directiilor agricole judetene, a oficiilor de studii pedologice, precum si a camerelor agricole judetene a planului de actiune la nivel local si a programului de actiune. Aceasta directiva a avut ca scop reducerea poluarii produsa de nitrati, prevenirea poluarii apelor cu nitrati, rationalizarea si optimizarea utilizarii ingrasamintelor chimice si organice.

Programele de actiune pentru zonele vulnerabile trebuie intocmite de primarii pana la 30 august. 2011.

“Este important pentru judetul nostru, pentru ca agricultura este una din principalele ramuri de activitate si cu totii vom fi responsabili daca fermierii nostri nu-si vor putea vinde produsele la un pret bun, pentru ca nu reusim sa ducem la indeplinire aceasta sarcina. Sa nu uitam, in al doilea rand, de sanctiunile la care suntem pasibili in cazul nerespectarii acestor directive ale Comisiei Europene. 77 din 78 unitati administrativ teritoriale din judetul Botosani sunt vulnerabile din acest punct de vedere. Probabil, voi demara si o ancheta pe aceasta problema, pentru ca nu pot sa risc sa lasam judetul in astfel de situatii“, le-a pus prefectul primarilor in sedinta de Colegiu prefectural.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *