Ancheta ministeriala la Baia Borsa

Autoritatile spun ca apele revarsate din iazurile de decantare nu au creat probleme de mediu
baia borsa
Modul in care s-au realizat lucrarile de punere in siguranta a iazului va face obiectul unei anchete ministeriale, potrivit secretarului de stat Lucia Varga.

Reprezentantul Ministerului Mediului a precizat ca ancheta se va desfasura in perioada imediat urmatoare si va evalua lucrarile facute de Conversim si Petromservice. Totodata, demnitarul a subliniat faptul ca se va cere sprijinul Corpului de Control al Guvernului si al Primului-Ministru.

Rezilierea contractului

Potrivit secretarului de stat, in cazul in care rezultatele anchetei vor confirma neindeplinirea obligatiilor de catre aceste companii, masurile luate ar putea ajunge la rezilierea contractului. „Daca va fi nevoie, se va merge pana la rezilierea contractului sau la dosar penal”, a mentionat Lucia Varga.

De asemenea, oficialul Ministerului Mediului a mai spus ca rezultatele inregistrate in urma monitorizarii si a analizelor efectuate vor fi transmise si autoritatilor din Ucraina si Ungaria, iar proba-martor este oricand la dispozitia lor.

In acelasi timp, autoritatile au subliniat faptul ca apele revarsate din iazurile de decantare de la Baia Borsa nu au creat probleme de mediu. Astfel, riscul de poluare transfrontaliera a fost eliminat, dar iazurile de decolmatare, Colbu I si Colbu II, sunt monitorizate in permanenta.

Conform datelor prezentate, deversarea de steril din iazul Colbu de la Baia Borsa a produs poluare doar pe paraul Cisla.

Se impun masuri urgente

„In Cisla, valorile au fost incadrate in categoria a III-a, ceea ce inseamna ca au fost usor depasite, dar nu se poate pune problema unei poluari transfrontaliere, mai ales ca de noua ori a fost dilutia pe acest curs de apa din cauza debitelor crescute.

Au fost prelevate probe de la evacuarea din iaz, din raurile Tisa si Viseu, dar si din alte puncte importante, iar rezultatele arata ca au fost depasite limitele la unii indicatori doar pe raul Cisla. S-au depasit limitele la cupru, fier si mangan. Cianurile sunt excluse, pentru ca nu s-a lucrat cu ele”, a spus Varga.

Cu toate acestea, autoritatile au recunoscut faptul ca se impun masuri urgente. „Daca nu se iau masuri acum, iazul poate crea la orice ora probleme”, a adaugat col. Petru Dican, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Maramures.

Daca nu se iau masuri acum, iazul poate crea la orice ora probleme
col. Petru Dican,
seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Maramures

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *