Ancheta parlamentara la Certej

Autorit??ile române î?i dovedesc incapacitatea de a sanc?iona operatorul minier Deva Gold SA

O delegatie formata din patru senatori s-a deplasat la Certej pentru a investiga neregulile sesizate de Mining Watch Romania cu privire la avizarea proiectului minier. Vizita membrilor Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, coruptie si petitii a Senatului vine dupa ce reteaua noastra a inregistrat o petitie care semnaleaza grave ilegalitati. Dintre acestea mentionam evaluarea fragmentata a impactului de mediu pentru perimetrele miniere detinute de Deva Gold sau taierea etapizata a unei paduri de 165 de hectare, fara a respecta prevederile Codului Silvic.

Comisia, formata din senatorul Iancu Caracota (PNL), Emilia Arcan (PSD), Virginel Iordache (PSD) si Mihai Gotiu (USR) s-a intrunit atat cu reprezentatii Mining Watch cat si cu sefii institutiilor deconcentrate din Hunedoara. Cu aceasta ocazie au fost audiati

Mina de aur de la Certej ar fi prima exploatare aurifera cu cianuri deschisa in Romania. Proiectul minier este detinut de Eldorado Gold prin subsidiara Deva Gold si se afla in etapa de constructie a minei. Amprenta proiectului este de 456,2 ha, suprafata acoperita in prezent de paduri, pajisti, terenuri arabile si zone rezidentiale. O mare parte a proiectului este localizata in situl Natura 2000 – ROSPA 0132 Muntii Metaliferi. 

In imediata vecinatatate a proiectului minier Certej, Eldorado Gold detine alte patru perimetre miniere: Baita-Craciunesti, Certej Nord, Troita Pitigus si Mires. Din punct de vedere topografic, toate aceste perimetre sunt perfect invecinate, asa cum rezulta din harta perimetrelor, iar suprafata lor cumulata de 4 865 de hectare o depaseste de doua ori pe cea a concesiunii Rosia Montana. Din chiar datele tehnice furnizate de compania Eldorado Gold, cele patru perimetre adiacente nu sunt destinate a deveni proiecte miniere distincte, ci in fapt etape de extindere a proiectului minier initial de la Certej. Exploatarea acestor noi zacaminte ar folosind aceeasi infrastructura tehnologica: uzina de procesare, iazuri de decantare etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *