CE BEM, CE MINCAM – 100 de grame de produs ingrasa foarte mult
Amestecul de ingrediente din acest tort il include in categoria produselor industrializate, care pun in pericol sanatatea consumatorilor mai ales daca este consumat in exces.

Tortul AndaLusa are la baza „pandispan umplut (32%) cu cacao degresata si cu gem de caise”. Produsul analizat are in compozitie „zahar, faina de griu fraged tip -0-, sirop de glucoza, fructoza, grasimi vegetale, oua, apa, uleiuri si grasimi vegetale hidrogenate, gem de caise 6,6% (piure de caise, zahar, sirop de glucoza, fructoza, gelifiant: pectina, regulator de aciditate: acid citric E 330, arome), praf de cacao degresata (2%), alcool, fulgi din ciocolata 1% (zahar, grasimi vegetale hidrogenate, lapte praf degresat, fulgi de ciocolata, lactoza, emulsificatori, lecitina E 322, arome, agent de glazurare: E 904 Shellac), pasta de alune (1%), emulsificatori: mono si digliceride din acizii grasi E 471, lecitina E 322, stabilizator: sorbitol E 420, arome, dextroza, agenti de crestere: carbonat acid de sodiu E 500 (ii), difosfat disodic E 450(i), sare, regulator de aciditate: acid citric E 330”. 100 de grame de tort au valoarea energetica kcal 370/ kj 1553, proteine g 4,79, carbohidrati g 54,53, grasimi g 14,73.

ANALIZA. Tortul este un produs de cofetarie din categoria alimentelor rafinate, inalt procesate, cu un profil nutritional dezechilibrat. Acesta este dat de excedentul de zaharuri cu un index glicemic foarte ridicat (zahar, sirop glucoza-fructoza, dextroza) si absorbtie rapida, dar si de zaharurile cu absorbtie lenta (amidon din faina din griu moale). Glucidele imprima o incarcatura glicemica foarte ridicata produsului, facindu-l periculos pentru pancreasul endocrin, explica profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Tortul contine si o cantitate mare de grasimi, cele hidrogenate fiind periculoase pentru sanatatea sistemului cardiovascular si cel nervos. Produsul mai are in compozitie si o serie de aditivi alimentari care aduc un surplus de fosfor (E 450), dezechilibrind balanta calciu-fosfor si impiedicind fixarea calciului in oase. Consumatorii trebuie sa fie atenti la sursele de gluten, lactoza, sodiu (sare, carbonat acid de sodiu E 500, difosfat disodic E 450), ou. Tot acest amestec ii imprima produsului o densitate calorica ridicata, 370 kcal/100 g.

CONCLUZII. Produsul nu este recomandat supraponderalilor si obezilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, copiilor, suferinzilor de boli cardiovasculare, de boli hepato-renale, de dislipidemie, hipertensivilor, hiperuricemicilor (guta), celor cu un nivel ridicat de hemoglobina glicozilata, celor cu status proinflamator sistemic, suferinzilor de boli neurodegenerative si cancer. Produsul este interzis suferinzilor de celiachie. Diabeticii il vor consuma numai cu avizul medicului curant. Cei cu intoleranta la lactoza, ou sau alte componente vor testa in prealabil produsul.

Precizari
Rubrica se adreseaza celor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele acestora asupra sanatatii noastre. Cititorii isi pot exprima opiniile la numarul de telefon 021-318.20.37 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Daca sinteti interesati de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi „analizata” de specialistul nostru. Profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi ii prezentam compozitia produsului alimentar si datele nutritionale preluate din eticheta acestuia, insa fara a i-l prezenta.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here