ANERGIE, ALLELOPATIE, BALANTA APEI, DESEU COSMIC, LIMITA DE TOLERANTA, MAN”S ROLE IN CHANGING THE EARTH (MCRF), RADIOECOLOGIE

ANERGIE: energie ce, in conditii de reversabilitate totala a proceselor, nu poate fi convertita intr-o alta forma de energie. Energia mediului ambient consista numai in energie, pe cand energia termica, respectiv caldura, consista in energie si exergie. Lipsa reactiei organismului la antigeni.

ALLELOPATIE: influentarea reciproca a plantelor, prin substantele rezultate ca produsi secundari ai metabolismului (coline, telergoni, marasmine). Distrugerea unei plante, cauzata de alte plante, de obicei prin secretarea unor substante chimice.

BALANTA APEI: relatia care caracterizeaza resursele naturale de apa din intreg bazinul hidrografic al unui rau, cuprinzand toate componentele, cum ar fi: precipitatiile, evaporarea, scurgerile de suprafata si cele subterane. Este inclus si efectul actiunilor umane, cu privire la modul de utilizare a apei.

DESEU COSMIC: din anul 1957, omenirea a trimis peste 4.000 de sateliti si statii spatiale. Unele s-au dezintegrat, altele graviteaza si in prezent. Radarele si telescoapele US Space Com urmaresc in permanenta 9.000 de obiecte de peste 10 cm, care se rotesc in jurul planetei, dintre care 540 sunt sateliti in functiune (6% din total). Restul de 94% sunt deseuri (sateliti scosi din uz, etajele superioare ale lansatoarelor, elementele ale rezervoarelor explodate). La acestea se adauga aproximativ 200.000 de particule, nu mai mari de 1 cm, care plutesc deasupra capetelor noastre si inca 35 de milioane de particule mai mici de 1 cm. Toate acestea constituie un real pericol pentru aparatele aflate in misiune. Din cele expuse rezulta lipsa de categorisire a ideii de a transforma spatiul cosmic intr-un depozit de deseuri nucleare, idee vehiculata de unii experti. Motivul este faptul ca, la vitezele cu care se deplaseaza corpurile aflate pe orbita, intre 10.000 si 28.000 km/h, in functie de altitudine, cel mai mic fragment de vopsea poate duce la un efect catastrofal.

LIMITA DE TOLERANTA: limitele valorilor unor factori abiotici ale caror variatii nu sunt foarte accentuate, permitand adaptarea organismelor. Aceste valori devin limitele de toleranta intre care isi pot realiza cresterea si reproductia.

MAN”S ROLE IN CHANGING THE EARTH (MCRF): prima conferinta internationala, de mare amploare, care a analizat impactul activitatii umane asupra mediului inconjurator. A avut loc la Chicago in anul 1956; au participat oameni de stiinta, academiciani, geografi, biologi, economisti si istorici. A fost analizata evolutia istorica a problemelor mediului inconjurator.

RADIOECOLOGIE: ramura a ecologiei care se ocupa de studierea efectului global al radiatiilor asupra sistemelor supra-individuale, ca populatia, biocenoza, ecosfera, de interactiune a materiei vii, cu izotopi radioactivi si cu mecanismele ecologice de aparare impotriva radio izotopilor din aceste sisteme.

Sursa: Infomediu Europa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *