Uniunea Europeana saluta angajamentul Chinei cu privire la schimbarile climatice

0
85
Uniunea Europeana saluta angajamentul Chinei cu privire la schimbarile climatice
Uniunea Europeana saluta angajamentul Chinei cu privire la schimbarile climatice

Uniunea Europeana a salutat miercuri, la Vilnius, angajamentul Chinei in lupta impotriva schimbarilor climatice, apreciind ca aceasta tara, cel mai mare emitator de gaze cu efect de sera din lume, este dispusa sa coopereze mai strans in cadrul acestor eforturi comune, transmite France Presse.

UE este pregatita sa isi impartaseasca experienta cu China, care si-a sporit recent eforturile in lupta impotriva modificarilor climatice, a dat asigurari comisarul european pentru politici climatice Connie Hedegaard, la capatul unei reuniuni cu ministrii europeni ai mediului.

‘Vom pune mai ales accentul pe cooperarea specifica: cum procedam noi cu sistemul de schimb de drepturi de emisie, cum putem ajuta la construirea unuia similar in China’, a declarat comisarul intr-o conferinta de presa. Aceasta reuniune a ministrilor UE la care a luat parte si negociatorul chinez pentru probleme climatice, Xie Zhenhua, a fost ‘o etapa importanta’, a apreciat si ministrul lituanian al mediului Valentinas Mazuronis.

Xie Zhenhua ‘a spus in mod clar ca China este gata sa coopereze activ si intr-un mod constructiv cu tarile din UE asupra problemelor privind modificarile climatice’, a subliniat Mazuronis, a carui tara asigura actualmente presedintia Uniunii Europene.

Comunitatea internationala si-a propus drept obiectiv sa ajunga cu ocazia conferintei ONU prevazute la Paris in 2015 la un acord global constrangator care sa ii determine pe toti poluatorii sa isi reduca emisiile de gaze cu efect de sera. Piata cotelor de emisie este principalul instrument financiar al politicii climatice a UE. Fiecare din cele 12.000 de entitati industriale primesc o cota anuala si pot achizitiona noi permise de poluare, noteaza AFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here