Cercetatorii care studiaza apele Antarcticii au reusit sa filmeze si sa captureze mai multe animale marine gigantice, printre care se numara paianjeni de dimensiunea unei farfurii intinse si meduze cu tentacule de sase metri, informeaza Reuters.

Trei nave cu cercetatori din mai multe tari, care au facut un recensamant al apelor Antarcticii, inclusiv la peste 1.000 de metri adancime, s-au intors, la inceputul saptamanii, in Australia.

„Gigantismul este un element comun al apelor Antarcticii – am capturat viermi uriasi, crustacee gigantice si paianjeni marini de dimensiunea unei farfurii intinse”, a declarat cercetatorul australian Martin Riddle, coordonatorul echipei de pe nava Aurora Australis.

„Multe traiesc in intuneric si au ochi destul de mari. Sunt niste pesti foarte ciudati”, a adaugat acesta. „In unele zone, fiecare centimetru de pe fundul marii este acoperit cu forme de viata. In alte zone se casca gropi adanci sau vezi aisberguri iesind de pe fundul marii”, a mai spus cercetatorul.

Oceanul acid

Expeditia Australian Antarctic Division a avut ca scop analizarea impactului schimbarilor climatice asupra apelor Antarcticii, precum cresterea aciditatii provocate de cresterea nivelului de dioxid de carbon din atmosfera. Un nivel mare al aciditatii face dificila supravietuirea organismelor marine, pentru ca scheletul format din carbonat de calciu nu se poate forma. Roddle crede ca primele efecte ale schimbarilor climatice se fac remarcate in apele reci si adanci ale Antarcticii.

Cele trei nave care au luat parte la expeditie, Aurora Australis, L”Astrolabe (Franta) si Umitaka Maru (Japonia), au sosit in Australia, la Hoabrt, incarcate cu animale marine, inclusiv exemplare din specii necunoscute, capturate langa coasta estica a Antarcticii. Unele animale, capturate la adancimi cuprinse intre 200 si 1.400 de metri, cantaresc pana la 30 de kilograme. 25% din formele de viata recenzate de specialisti sunt necunoscute.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here