Animale unice pentru care merita sa vizitezi o tara

Chiar si un animal nou, nemaivazut, unic, special, uimitor poate fi un motiv suficient de bun pentru a calatori in habitatul lor natural ori intr-una din Gradinile Zoologice care le gazduiesc.

Aye-aye, Lemurul de MadagascarAye-aye

Este considerat ciudat din cauza aspectului sau, a urechilor care se misca independent, a ochilor si, nu in ultimul rand, din cauza degetelor sale. Aye-Ayeul se hraneste la fel ca ciocanitorile: face gauri in scoarta copacilor si isi foloseste degetul mijlociu pentru a extrage de acolo hrana. Este cea mai mare primata nocturna din lume si traieste in Madagascar. Probabil din cauza aspectului sau, localnicii se feresc de acest animal, spunand ca aduce ghinion.
O puteti vedea in Madagascar sau, mai aproape, inchis la Zoo, in Anglia, la Bristol Zoo Gardens.

Maimuta cu TrompaMaimuta cu Trompa

De ce este ciudata: nasul acestei maimute este lung precum o trompa.
Printre cele mai specializate si mai deosebite animale, maimuta cu trompa ocupa habitate foarte restranse in apropierea apelor din padurea tropicala, mlastinile cu mangrove si pe coastele insulei Borneo. Trasatura definitorie a maimutei cu trompa este, evident, nasul mare. La masculii adulti, acesta este lung si atarna, putand juca un rol foarte important in atragerea partenerelor. O puteti vedea in Borneo sau la Gradina Zoologica din Singapore.

Cartita-sobolan fara blanaCartita-sobolan

Orb ca o cartita, cu aspect de sobolan fara blana, acest animal nu poate simti durerea fiindca nu are deloc substanta P, cea care trasmite durerea in sistemul nervos. Este un mamifer ce traieste in colonii cu sistem de casta precum furnicile. Exista o regina si sute de „muncitori” si „soldati” care sunt gata sa se sacrifice in lupta cu un atacator precum sarpele. O puteti vedea in Africa de Est, in tari precum Etiopia, Kenia sau Somalia sau o puteti vedea in Washington, in cadrul National Zoo – Gradina Zoologica, parte din cel mai mare complex muzeal din lume, The Smithsonian Institute.

Tarsierul filipinezTarsierul filipinez

Printre cele mai mici maimute din lume – ajunge pana la o greutate de 165 de grame si o inaltime de 16 cm. In plus, ochii sai sunt aproape de doua ori mai mari decat cei ai omului, insa nu are vedere periferica, ochii fiindu-i ficsi. Cu toate acestea, gatul sau se poate roti la 180 grade. Tarsierii isi ataca prada cu ochii inchisi de teama sa nu le intre in ochi. Il puteti vedea in Filipine. Specia sa este pe cale de disparitie si de aceea ar putea fi observat in Rezervatia din insula filipineza Bohol.

Tamarinul ImparatTamarinul Imparat

Tamarinul este o specie de maimuta de marimea unei veverite. Ciudatenia apare insa cand ii priviti fata. Nu aveti cum sa nu observati mustata sa impunatoare, care a fost asemanata cu cea a imparatului german Wilhem al II-lea. Il puteti vedea in America de Sud, zona Amazoniana, din Bolivia, in Brazilia si chiar in Peru. In Europa, il puteti vedea in Gradina Zoologica din Paignton, Anglia.

Echidna si ornitorinculEchidna

Echidna are marsupiu in care isi cara puii ca si cangurii, are spini ca porcul spinos sau ca ariciul, are un bot lung si o limba lunga ca un furnicar si se inmulteste prin oua ca pasarile. Pe langa aspectul ei unic, echidna este al doilea mamifer monotrem, adica care se inmulteste prin oua, alaturi de ornitorinc – un mamifer la fel de ciudat si uimitor: cu cioc de rata si coada de castor. Atat echidna, cat si ornitorincul pot fi vazute in Australia si Noua Guinee.

Porumbelul evantaiPorumbelul evantai

Este o pasare rara, cu totul deosebita. De marimea unei gaini, are penele stralucitoare, turcoaz, iar creasta in forma de evantai ii sta tot timpul ridicata. Acesti porumbei iesiti din comun traiesc in padurile tropicale din Noua Guinee, nu prea zboara si obisnuiesc sa traiasca pe pamant, hranindu-se mai ales cu fructele cazute din copaci. Poate fi vazut in Noua Guinee.

Maimuta piticaMaimuta pitica

Maimuta pitica sau maimuta pigmeu este cea mai mica maimuta din lume. Comunica prin ciripituri si fluieraturi specifice, insa atunci cand ataca emit un sunet care nu este auzit de oameni ci doar de celelalte maimute pitice. Au doar 14-15 cm, excluzand coada care poate atinge la randul ei 14-15 cm. O puteti vedea in America de Sud. Mai ales in Brazilia, Colombia, Ecuador si Peru.

Pangolinul de CopacPangolinul de Copac

Mamifer exotic insectivor, pangolinul are corpul si coada acoperite cu solzi cornosi. Insa, nu riscati sa-l mangaiati daca va este aproape. Precum sconcsul, pangolinul de copac elimina o secretie foarte urat mirositoare atunci cand se simte amenintat. Il puteti vedea in Africa Centrala, in padurile ecuatoriale.

Calutul de Mare FrunzaCalutul de Mare Frunza

Arata ca un dragon marin de mici dimensiuni care se confunda cu vegetatia subacvatica datorita frunzelor ce-i cresc din corp. Seadragon sau Phycodurus eques este ciudat prin nasul sau lung si prin accesoriile purtate pentru a se confunda cu vegetatia din apele in care traieste. Poate ajunge pana la 45 cm lungime. O alta ciudatenie este faptul ca masculul poarta si da nastere la pui. Inoata orizontal, folosindu-si nasul in forma de tub. Il puteti vedea in largul oceanului, pe langa coastele Australiei, desi se ascunde foarte bine in peisaj.

Sursa: Curentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *