ANRE a acreditat patru proiecte fotovoltaice şi o centrală pe biogaz pentru a primi certificate verzi
ANRE a acreditat patru proiecte fotovoltaice si o centrala pe biogaz pentru a primi certificate verzi
ANRE a acreditat patru proiecte fotovoltaice si o centrala pe biogaz pentru a primi certificate verzi

Comitetul de reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a acreditat, in sedinta din 2 aprilie, patru proiecte fotovoltaice si o centrala pe biogaz pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi, potrivit unui document postat pe site-ul institutiei.

Proiectele de producere a energiei din surse regenerabile au ajuns la o capacitate totala de 4.582 MW la finele lunii februarie 2014, cu 170 de MW in plus fata de sfarsitul lunii ianuarie, potrivit datelor Transelectrica.

In sistem existau proiecte eoliene cu o putere de 2.792 MW, parcuri fotovoltaice cu o capacitate totala de 1.149 MW, microhidrocentrale de 542 MW si proiecte pe baza de biomasa cu o putere cumulata de 99 MW.

La 31 ianuarie, in sistem erau instalate capacitati de productie a energiei regenerabile de 4.412 MW.

Producatorii de energie regenerabila primesc subventii sub forma certificatelor verzi, pe care le platesc toti consumatorii, inclusiv cei casnici, si care sunt reliefate separat in factura lunara la electricitate.

Romania si-a asumat ca 24% din consumul final brut de energie din anul 2020 sa provina din surse regenerabile, insa ANRE a anuntat ca aceasta tinta a fost deja atinsa la 1 ianuarie 2014. Astfel ca, pentru 2014, cota obligatorie de achizitie a energiei verzi a ramas la 11,1%, cat a fost in 2013, fata de 15%, cat ar fi trebuit sa fie in acest an.

Pentru a tempera cresterea facturilor, Guvernul a decis, pe 1 iulie 2013, sa amane pentru perioada 2017 – 2020 acordarea unui numar de certificate verzi.

Potrivit OUG 57/2013, proiectele fotovoltaice primesc doar patru certificate verzi pe MWh, fata de sase certificate, cum era pana la 1 iulie 2013. Proiectele eoliene beneficiaza doar de un certificat din doua, iar microhidrocentralele de doua certificate din trei.

In plus, noile proiecte care intra in sistem dupa 1 ianuarie 2014 primesc din start mai putine subventii. Potrivit Hotararii de Guvern 994/2013 din decembrie 2013, parcurile fotovoltaice noi primesc doar jumatate din subventiile de pana acum, respectiv trei certificate din sase.

In cazul parcurilor eoliene, numarul certificatelor se reduce cu 0,5 pana in 2017 si cu 0,25 incepand cu anul 2018. Prin urmare, noii investitori vor beneficia de doar 1,5 certificate verzi pana in 2017 si de 1,75 certificate, din anul 2018.

De asemenea, microhidrocentralele primesc si ele cu 0,7% mai putine certificate verzi pe MWh, respectiv doar 2,3 certificate pentru centralele noi.

Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, declara saptamana trecuta, intr-un interviu acordat AGERPRES, ca Departamentul pentru Energie va analiza in perioada urmatoare, impreuna cu reprezentantii industriei de profil, posibilitatea introducerii unui sistem de promovare a productiei de energie regenerabila alternativ certificatelor verzi.

”Este un mecanism care ofera o mai mare predictibilitate la capitolul venituri. Daca veniturile depasesc pragul agreat, beneficiarii, adica producatorii de energie din tehnologii cu emisii reduse, dau banii inapoi. Daca sunt sub pragul agreat, ei primesc sprijin pentru a se ajunge la nivelul de venituri agreat. E o idee pe care o vom analiza, un sistem alternativ”, a explicat ministrul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here