ANRE a aprobat normele care incurajeaza instalarea capacitatilor mici de productie a energiei verzi, de pana la 1 MW

Persoanele fizice vor beneficia de subventii daca isi instaleaza mici unitati de productie de energie regenerabila
Persoanele fizice vor beneficia de subventii daca isi instaleaza mici unitati de productie de energie regenerabila

Multi consumatori ii invidiaza pe producatorii de energie regenerabila pentru subventiile pe care le incaseaza prin sistemul de cote obligatorii de certificate verzi. Statul sprijina energia curata printr-un sistem foarte generos de subventii, care a facut ca tara noastra sa fie un adevarat „El Dorado” in domeniu, din care, bineinteles, speculatorii au avut de castigat. Criza s-a adancit in acest an si i-a determinat pe consumatorii de toate categoriile sa fie vocali, aratand ca sprijinul generos pentru energia verde le goleste buzunarele, in timp ce investitorii huzuresc cu rate de profit de peste 30%. Se pare ca de anul viitor tara noastra intra in era micilor unitati de productie de energie regenerabila, in care consumatorii vor fi la putere, beneficiind de un sistem de sprijin mai generos decat cel existent pentru investitori, potrivit ANRE.

Persoanele fizice si micii agenti economici vor beneficia, de anul viitor, de o schema generoasa de subventie daca isi instaleaza mici unitati de productie de energie regenerabila (solare, eoliene, microhidrocentrale, biomasa), care sa le acopere necesarul de consum.

ANRE (reglementatorul pietei de energie) a aprobat normele care incurajeaza instalarea capacitatilor mici de productie a energiei verzi, de pana la 1 MW pentru eoliene, fotovoltaice si microhidrocentrale si de pana la 2 MW pentru biomasa si biogaz. Emil Calota, vicepresedintele ANRE, a declarat, vineri, la Ploiesti, la un forum de colaborare Romania – Italia: „Era marilor investitii in regenerabile a apus. Incepe era micilor investitii, unde beneficiarii directi sunt consumatorii – persoane fizice si companii mici. Consumatorii sunt incurajati sa isi monteze mici unitati de productie de energie verde printr-un sistem tarifar care este mult mai generos decat actuala schema de sprijin acordata marilor investitori din domeniu. Este normal ca aceste tarife sa fie mai mari deoarece tehnologia de microproductie este scumpa si trebuie sa fie amortizata intr-un interval de timp acceptabil. Perioada de sprijin este de 15 ani”.

Domnia sa a precizat, in cadrul evenimentului gazduit de Camera de Comert si Industrie Prahova, ca in prezent se perfecteaza detaliile de aplicare precum incasarea TVA. Astfel, persoanele fizice nu vor avea nevoie de licenta si autorizatii pentru montarea unitatilor de productie, dar, probabil, va trebui sa se inregistreze ca PFA. Tarifele reglementate pentru energia produsa de consumatori vor fi indexate anual doar cu rata inflatiei. „Astfel, veniturile fixe vor fi predictibile, iar achizitia de mici unitati de producere a energiei curate va putea fi finantata mai usor de banci”, a subliniat Emil Calota.

Recent, Dan Manolescu, secretarul de stat din Ministerul Finantelor, a declarat: „Dorim ca problema TVA-ului in cazul consumatorilor care sunt si producatori de energie sa nu fie o povara birocratica pentru ei. De exemplu, o gospodarie care isi monteaza panouri fotovoltaice pentru propriul consum produce ziua, dar are nevoie de energie dimineata, seara si noaptea, in cazul in care sistemul de incalzire este electric. Deci ziua intra niste kV in retea, care sunt consumati dimineata, seara si, posibil, noaptea. Vrem sa cercetam o solutie de aplicare a TVA-ului pentru cazurile in care gospodaria produce mai mult decat consuma. Parerea mea este ca trebuie aplicat TVA numai pe energia ramasa neconsumata si trebuie sa vedem cum poate fi reglementat acest lucru”.

Emil Calota sustine ca legislatia care sprijina descentralizarea productiei de energie, instalarea de mici capacitati in functie de resursele locale ajuta dezvoltarea regionala si reprezinta un viitor motor de crestere sustenabila a economiilor locale. Domnia sa a adaugat: „Judetul Prahova, de exemplu, are un potential extraordinar pe cogenerarea de inalta eficienta pe biomasa. Vrem sa avem harti cu potentialul pe regiuni. Vad aceste mici unitati de productiei a energiei verzi ca reprezentand un potential enorm de dezvoltare locala pe urmatorii 5-10 ani”.

* Suntem aproape sa ne atingem tinta pe regenerabile

Tara noastra s-a angajat ca, la nivelul anului 2020, 24% din consumul de energie electrica sa fie asigurat din surse regenerabile. Emil Calota sustine ca, in prezent, suntem foarte aproape sa ne atingem aceasta tinta, datorita reducerii consumului de energie pe fondul crizei economice mondiale, dar si datorita masurilor de eficientizare a consumului luate de companii si populatie.
La nivelul anului 2010, cand a fost gandita actuala schema de sprijin pentru energia regenerabila, specialistii au luat in calcul cresteri anulale de consum, dar si un necesar de 5.589 MW instalati in energie regenerabila. Ca sa ajungem la acesti MW instalati, schema de sprijin a fost dimensionata la circa 14 miliarde de euro.

La jumatatea acestui an, Guvernul a adoptat o ordonanta care amana, pentru o perioada de trei ani si jumatate, o parte importanta a certificatelor verzi care li se cuvin producatorilor de energie curata. Vicepresedintele ANRE sustine ca ordonanta cuprinde si prevederi neconforme cu legislatia europeana, care probabil ca vor fi corectate de Parlament, in legea de adoptare a ordonantei.

Emil Calota a spus ca ANRE considera ca amanarea certificatelor trebuie aplicata unitatilor care vor intra in productie pana la finele anului, nu si investitorilor care-si vor da in folosinta unitatile de productie incepand de anul viitor. Din 2014, ANRE a diminuat numarul de certificate verzi pentru fotovoltaice si eoliene, pe fondul ieftinirii tehnologiei de productie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *