ANRE: autorizatii pentru un parc eolian si o microhidrocentrala

ANRE a decis: consumatorii de electricitate vor subvenţiona mai multă energie regenerabilă în acest an
 ANRE: autorizatii pentru un parc eolian si o microhidrocentrala
ANRE: autorizatii pentru un parc eolian si o microhidrocentrala

Comitetul de reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, in sedinta din 19 martie, acordarea de autorizatii pentru infiintarea unui nou parc eolian si a unei microhidrocentrale, potrivit unui document publicat pe site-ul institutiei.

De asemenea, ANRE a acreditat 12 proiecte fotovoltaice si doua parcuri eoliene pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi.

Conform datelor Transelectrica, la sfarsitul lui ianuarie, proiectele de producere a energiei din surse regenerabile au ajuns la o capacitate totala de 4.412 MW. Astfel, in sistem existau proiectele eoliene cu o putere de 2.704 MW, parcuri fotovoltaice cu o capacitate totala de 1.077 MW, microhidrocentrale de 536 MW si proiecte pe baza de biomasa cu o putere cumulata de 95 MW.

Producatorii de energie regenerabila beneficiaza de subventii sub forma certificatelor verzi, pe care le platesc toti consumatorii (inclusiv cei casnici) si care sunt reliefate separat in factura lunara la electricitate.
Tara noastra si-a asumat ca 24% din consumul de energie din anul 2020 sa provina din surse regenerabile, dar ANRE a anuntat ca aceasta tinta a fost deja atinsa, la 1 ianuarie 2014.

Ca sa tempereze cresterea facturilor, Guvernul a decis, pe 1 iulie 2013, sa amane acordarea unor certificate verzi pentru perioada 2017 – 2020. Conform OUG 57/2013, proiectele fotovoltaice primesc doar patru certificate verzi pe MWh (fata de sase certificate, cum era pana la 1 iulie 2013). Proiectele eoliene beneficiaza doar de un certificat din doua, iar microhidrocentralele de doua certificate din trei. In plus, noile proiecte intrate in sistem dupa 1 ianuarie 2014 primesc din start mai putine subventii. Potrivit HG 994/2013 din decembrie 2013, parcurile fotovoltaice noi primesc doar jumatate din subventiile de pana acum: 3 certificate din 6.

Pentru parcurile eoliene, numarul certificatelor se reduce cu 0,5 pana in 2017 si cu 0,25 incepand din 2018. Asadar, noii investitori vor beneficia de numai 1,5 certificate verzi pana in 2017 si de 1,75 certificate, din 2018. In plus, microhidrocentralele primesc si ele cu 0,7% mai putine certificate verzi pe MWh: doar 2,3 certificate pentru centralele noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *