ANRE: Strategia energetica e prea focusata pe productie. Trebuie sa mai transferam obligatii si distribuitorilor

CE acuza Romania de preluarea incompleta a normelor UE pe energie
ANRE: Strategia energetica e prea focusata pe productie. Trebuie sa mai transferam obligatii si distribuitorilor
ANRE: Strategia energetica e prea focusata pe productie. Trebuie sa mai transferam obligatii si distribuitorilor

Furnizorii de energie trebuie sa aiba o atitudine mai flexibila fata de consumatori si sa preia, impreuna cu distribuitorii din domeniu, o parte din obligatiile privind eficienta energetica de la producatori, a declarat Emil Calota, vicepresedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie.

„Strategia energetica a Romaniei se concentreaza prea mult pe sectorul productiei, ar trebui sa vedem daca nu cumva avem deja suficienta capacitate de generare a energiei. Sa incercam sa transferam de pe producatori un pic de obligatie si pe distribuitori si furnizori. Interfata cu consumatorul este furnizorul, nu producatorul. Ar fi bine (ca furnizorii – n.r.) sa aiba o atitudine mai flexibila si mai atenta fata de consumatori”, a afirmat joi Calota, intr-o conferinta de presa pe tema infiintarii Asociatiei Romane pentru Promovarea Eficientei Energetice (ARPEE), relateaza Mediafax.

Printre membrii fondatori ai ARPEE se numara companiile Energobit Group, GDF Suez Romania, Lafarge Romania, OMV Petrom, PwC Romania, ABB, Alstom, Dalkia Romania si Elcomex IEA. Din asociatie nu face parte nicio companie de stat.

Romania consuma de 2,5 ori mai multa energie pentru producerea unei unitati de Produs Intern Brut (PIB) fata de media Uniunii Europene. Alaturi de alte state europene, Romania s-a obligat sa scada cu 20% consumul final de energie in 2020, fata de 2005.

Potrivit asociatiei, Romania ar putea sa creasca eficienta energetica, pana in 2020, cu 24%, deci peste nivelul asumat fata de UE, insa pentru acest rezultat ar fi nevoie de investitii semnificative.

„Din studiile ARPEE reiese ca eficienta energetica se poate imbunatati cu pana la 24% pana in 2020, Romania fiind capabila sa sustina o crestere economica de 4% pana la 6% anual, fara a consuma mai multa energie decat in prezent”, potrivit unui comunicat al ARPEE.

Pe de alta parte, chiar daca in Romania s-ar investi miliarde de euro pentru cresterea eficientei energetice, efectele pe termen scurt ar fi neglijabile, intrucat economiile realizate ar avea o valoare apropiata de cea a sumelor cheltuite pentru acest obiectiv.

Potrivit PriceWaterhouseCoopers, cel mai mare potential de reducere a consumului de energie il are sectorul furnizarii de energie.

„Este nevoie de investitii, dar nu am estimat sumele necesare. Trebuie unitati de productie mai eficiente, in reteaua de transport si distributie, in reabilitarea termica a blocurilor”, a afirmat, in conferinta, Bogdan Belciu, partener al PricewaterhouseCoopers Romania.

El a adaugat ca daca s-ar realiza investitiile in reducerea consumurilor de energie s-ar face economii la nivel national de pana la 7,4 miliarde de euro pana in 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *