ANRM scoate la licitatie noi perimetre aurifere

ANRM scoate la licita?ie noi perimetre aurifere
ANRM scoate la licitatie noi perimetre aurifere
ANRM scoate la licitatie noi perimetre aurifere

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale a anuntat scoaterea la licitatie a nu mai putin de 24 de suprafete pe care sa fie demarata activitatea de explorare a zacamintelor. In cazul a patru dintre ele, firmele concesionare vor cauta minereuri polimetalice si auro-argentifere. Cele patru perimetre au o suprafata totala de 27 de kilometri patrati. Spre comparatie, proiectul Rosia Montana are 12 kilometri patrati. Astfel, populatia din sase localitati din trei judete ar putea avea parte de vecinatatea unor noi proiecte unde se va cauta aur cu tehnologii pe baza de cianuri. Dar asta doar in cazul in care, in urma explorarii, se va dovedi ca acolo exista resurse care pot fi exploatate eficient.

Desi sustin ca nu sunt la curent cu intentia Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) de a concesiona terenuri pentru explorarea de noi zacaminte, primarii contactati de Gandul spun la unison ca inceperea unor noi proiecte miniere ar fi bine primita de locuitori. “Ar mai fi putina actiune aici”, rezuma situatia unul dintre primari. De altfel, legislatia nu prevede o consultare publica in prealabil a populatiei din zonele respective. Oamenii vor afla de proiectele miniere abia dupa ce statul va atribui licentele de explorare.

 

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) intentioneaza sa concesioneze 24 de perimetre pentru activitati de explorare a mai multor zacaminte, de la calcar, sare gema, lignit si pana la aur. Intre acestea se numara si patru noi perimetre auro-argentifere sau polimetalice: Troita-Pitigus (cu o suprafata de 2,324 km patrati) si Certej Nord (8,384 km patrati) in judetul Hunedoara, Magura Ilvei (9,277 km patrati) in Bistrita Nasaud, Geamana – Coltii Lazarului (7,285 km patrati) in Alba.

Cele patru perimetre mentionate unde se vor desfasura deocamdata activitati de explorare insumeaza aproximativ 27 de kilometri patrati. Spre comparatie, perimetrul Rosia Montana pentru care compania Rosia Montana Gold Corporation are licenta de exploatare a zacamintelor de aur si argint are o suprafata de 12 kilometri patrati.

Ofertele pentru noua licitatie organizata de ANRM vor putea fi depuse pana pe 14 august, iar pe 20 august vor fi aflate firmele care vor concesiona terenurile.

Localitatile pe teritoriul carora se afla perimetrele auro-argentifere sau polimetalice scoase la licitatie sunt Baita si Certejul de Sus din judetul Hunedoara, Magura Ilvei, Ilva Mare si Maieru din judetul Bistrita Nasaud si Baia de Aries din judetul Alba, reiese din datele primite de gandul de la ANRM.

Noile proiecte de minerit vor utiliza, daca vor trece in faza de exploatare a aurului, cel mai probabil, tehnologia pe baza de cianura. In Uniunea Europeana se exploateaza zacaminte aurifere doar pe baza de cianura. In prezent mine operationale de mici dimensiuni sunt in Finlanda (Kittila) si in Grecia (Olympos). In alte parti ale lumii – Africa, America Latina – se utilizeaza mercur.

De opt ani in Romania nu a mai fost extras nici un gram de aur, toate minele de aur fiind inchise inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

27 de km patrati pentru minereuri polimetalice si auro-argentifere vor fi concesionati de ANRM

Cei 27,270 km patrati cat insumeaza cele patru perimetre care vor fi concesionate in aceasta etapa s-ar adauga celor pentru care exista deja licente de explorare active pentru minereuri auro-argentifere (Alunis si Piatra Handal in judetul Maramures) si licentelor de explorare active pentru minereuri polimetalice si auro-argentifere: Nucet Est in Bihor, Nord Tancova si Ascutita Mare in Caras-Severin, Brad si Deva-Muncel  in Hunedoara alaturi de Nord Tancova si Rozalia in Timis.

Desi organizatia Mining Watch Romania condamna acordarea noilor perimetre in lipsa unei dezbateri publice reale privind oportunitatea dezvoltarii monoindustriale a unor vaste regiuni ale tarii, nici legislatia in vigoare nu prevede consultarea publica inainte de concesionarea unor perimetre pentru explorarea de zacaminte.

“Publicul este privat de informatii corecte si din surse independente privind impactul proiectelor de minerit la suprafata sau privind negocierile dintre statul roman si companiile miniere. Aceste negocieri secrete se vor concretiza in licentele de concesiune pentru explorare. Toate aceste informatii sunt clasificate, conform legislatiei in vigoare drept „secret de stat sau de serviciu”, fiind cunoscute doar de functionarii ANRM si angajatii companiilor miniere. Lipsa acestor informatii de interes public naste numeroase suspiciuni de coruptie in special la nivelul personalului de conducere al institutiilor responsabile”, sustin reprezentanti Mining Watch Romania.

Pe de alta parte aceste concesiuni se acorda fara a se tine cont de suprapunerea zonelor peste situri arheologice sau arii naturale protejate, mai atrag atentia reprezentantii ONG-ului.

Primarii nu sunt la curent cu intentia ANRM.  ”Oricand ne putem pune un semn de intrebare, in caz de dezastru, Doamne fereste!”

Primarii contactati de gandul spun ca nu sunt la curent cu intentia ANRM de a organiza licitatie pentru explorarea de noi zacaminte, dar sustin la unison ca inceperea unor noi proiecte de explorare de zacaminte ar fi bine primita de locuitori. “Ar mai fi putina actiune aici”, rezuma situatia unul dintre primari.

“Nu stiu nimic. Noi avem Coltul lui Lazar, nu Coltii Lazarului, dar probabil ca este o greseala. Din mosi stramosi indeletnicirea de baza a oamenilor de aici a fost mineritul. Daca se obtin avizele de mediu, noi suntem pentru”, a spus Traian Pandor, primarul din Baia de Aries, judetul Alba.

“Cianuri? Oamenii de aici sunt oameni de munte, au trait cu cianura. Probabil ca a fost afectat mediul…Daca se respecta normele europene de protectia mediului, noi suntem pentru inceperea proiectului. Noi aici avem doua iazuri de decantare, ramase de dinainte, unul la Valea Cutii si altul la Valea Satasului. Oricand ne putem pune un semn de intrebare, in caz de dezastru, Doamne fereste! Iazurile de decantare sunt monitorizate de Minvest Deva”, a adaugat primarul din Baia de Aries.

Nici primarul Valer Avram, din comuna Magura Ilvei, din judetul Bistrita Nasaud, nu stie nimic de licitatia pentru concesionare de terenuri in zona organizata de ANRM.

“O suprafata de 9, 2 km patrati (cat are perimetrul ce va fi scos la licitatie pentru concesiune in judetul Bistrata Nasaud n.n. ) este foarte mult. Toata comuna noastra are in total 27 de kilometri patrati. La Magura se extrage doar piatra, niciodata polimetalice. Ca ANRM sa scoata la licitatie teren, ar fi trebuit sa fiu informat, statul nu mai are aici nici o suprafata in proprietate”, a spus Valer Avram, primarul din comuna Magura Ilvei, din judetul Bistrita Nasaud, care crede ca oamenii din zona ar fi bucurosi ca un nou proiect minier sa fie inceput in zona. “Daca ar fi sa fie, cu mare drag…Dar pana nu stiu detalii, nu stiu nici care va fi reactia oamenilor. Pe noi nu ne-ar deranja, atat doar ca pe teren este fond forestier “, spune primarul Valer Avram.

Comuna Baita, primar Damian Dinis: “Ar mai fi putina actiune pe aici”

“Nu am auzit nimic. Ar fi locuri de munca, ar mai fi putina actiune pe aici. In zona noastra miniera, este foarte greu. Dar la noi nu a fost vorba de aurifere. Sunt oameni care ar mai avea nevoie de 2-3-5 ani pentru a putea iesi la pensie. Eu nu sunt de acord cu propaganda impotriva mineritului, eu sunt pentru minerit. Cu cianuri. Nu tot asa s-a facut si pana acum?”, a declarat primarul Damian Dinis, din comuna Baita (Hunedoara).

Ce prevede legislatia

Legislatia nu prevede consultarea publica a populatiei din zona afectata inainte de lansarea licitatiei pentru concesiune. Oamenii vor sti ca pe terenurile lor va incepe explorarea pentru aur abia dupa ce statul va fi atribuit deja companiilor licentele de explorare.

Procedura de atribuire a concesiunilor pentru activitati miniere se desfasoara conform Legii minelor 85/2003.

“Ulterior publicarii in Monitorul Oficial a licentelor atribuite, este necesara autorizarea de catre ANRM a inceperii activitatilor miniere, titularul licentei avand obligatia de a face dovada accesului la suprafetele necesare desfasurarii lucrarilor, ceea ce presupune consultarea comunitatilor locale si obtinerea consimtamantului proprietarilor de terenuri”, se arata in raspunsul primit de gandul de la ANRM.

Inainte de inceperea oricaror activitati minere, este necesara obtinerea acordurilor si autorizatiilor de la Ministerul Mediului si Apele Romane, scop in care, titularul licentei elaboreaza studii de impact asupra mediului.

“Consultarile publice in faza premergatoare lansarii concursurilor publice de oferta nu pot fi fundamentate datorita inexistentei in aceasta faza a documentatiilor geologice si studiilor de impact asupra mediului, care sa reflecte la modul cel mai corect proiectul minier. In aceasta faza, nu cunoastem care sunt lucrarile geologice si miniere pe care compania interesata de un anumit perimetru doreste sa le realizeze. Aceste elemente sunt cunoscute numai dupa declararea castigatorului concursului public de oferta”, explica Agentia Nationala pentru Resurse Minerale.

Inainte de trecerea la faza de exploatare, firmele vor avea nevoie de un aviz de la ANRM pentru tehnologia utilizata, dar si de avize de mediu. “Mentionam ca, in Uniunea Europeana, pentru exploatarea aurului din minereuri aurifere si auro-argentifere la scara larga este utilizata tehnologia pe baza de cianuri”, a precizat ANRM.

Lista licentelor de explorare active pentru minereuri auro-argentifere si polimetalice:

tab2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *