Antarctica a fost verde, in trecut, din cauza unei antice incalziri globale

Antarctica a fost verde, in trecut, din cauza unei antice incalziri globale

Un nou studiu universitar, in colaborare cu NASA, a descoperit ca antica Antarctica era mult mai calduroasa si mai umeda decat se credea pana acum. Climatul putea sustine vegetatia, incluzand copaci, la marginile continentului inghetat.

Echipa care a realizat studiul, publicat pe 17 iunie in revista Nature Geoscience, a fost condusa de Saraj. J. Feakins de la Universitatea Southern California din Los Angeles si a inclus cercetatorii de la NASA Jet Propulsion Laboratory.

Oamenii de stiinta au examinat polenul si fosilele unor frunze descoperite in sedimentele de sub calota glaciara Ross si au descoperit ca temperaturile din timpul verii, de-a lungul coastei Antarcticii, acum 15-20 de milioane de ani erau cu 11 grade Celsius mai ridicate decat in ziua de azi, ajungand chiar la 7 grade Celsius. Nivelul precipitatilor era si el mai ridicat.

„Scopul principal al studiului a fost sa intelegm mai bine ce ar putea sa ne aduca schimbarile climatice din viitor”, a declarat Feakins. „La fel cum istoria ne poate invata multe pentru viitor, asa este si in cazul schimbarilor climatice trecute. Aceste dovezi ne arata cat de calda si de umeda poate deveni Antarctica din cauza incalzirii globale”, explica cercetatorul.

Cercetatorii de la NASA au realizat experimente prin care sa afle care era clima de acum 15-20 de milioane de ani.

„Cand planeta se incalzeste, cele mai mari schimbari se vad catre poli. Miscarea inspre sud a ploilor, asociata cu un climat mai cald la latitudinile mari din emisfera sudica au facut din desertul polar al Antarcticii un fel de Islanda din ziua de azi”, explica Jung-Eun Lee de la NASA JPL.

Maximul acestei perioade de inverzire a Antarcticii a avut loc in Miocen, acum 16,4 – 15,7 milioane de ani, mult dupa disparitia dinozaurilor, de acum 64 milioane de ani.

In timpul Miocenului, pe Pamant erau animale foarte asemanatoare cu cele de azi, precum cerbi, camile si diverse specii de maimute. Oamenii moderni au aparut abia acum 200.000 de ani.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *