Antiperspirantele din comert contin aluminiu, care creste riscul de cancer la san

Antiperspirantele din comert contin aluminiu, care creste riscul de cancer la san

Antiperspirantele din comert contin aluminiu, care creste riscul de cancer la san. Metalul se gaseste in exces si in anumite alimente, precum cerealele, biscuitii sau prajiturile.

Majoritatea antiperspirantelor contin aluminiu, care blocheaza activitatea glandelor sudoripare si impiedica eliminarea naturala a toxinelor din regiunea axilei. Aceste substante se depoziteaza, in timp, in ganglionii limfatici din aceasta zona.

Deodorantele sunt mai putin eficiente

„Se pare ca astfel se produc anomalii in structura ADN-ului celulelor mamare, cu posibila implicare in aparitia cancerului la san. Exista argumente pro si contra acestei teorii, dar tot mai multe persoane doresc sa foloseasca produse fara aluminiu„, spune medicul dermatolog Oana Clatici.

O alta idee frecvent vehiculata sustine faptul ca sarurile de aluminiu din antiperspirante ar creste nivelul estrogenului (hormon sexual feminin) in corp, asociat tot cu riscul de aparitie a cancerului la san. Antiperspirantele sunt cu atat mai nocive cu cat aluminiul patrunde mult mai usor in organism prin piele decat pe cale digestiva, favorizand astfel si aparitia bolilor sistemului nervos.

O alta problema este prezenta parabenilor din compozitia acestor cosmeticeparaben, etil-paraben, propyl- paraben.”Exista studii care au identificat con centratii crescute de parabeni in tesuturile tumorale provenind de la femei cu cancer la san ” , adauga medicul. Pe de alta parte, desi nu afecteaza activitatea glandelor sudoripare, deodorantele nu combat la fel de eficient mirosul transpiratiei, mai ales in zilele caniculare, si au in compozitie multi parabeni si subs tante antibacteriene ce „strica” flora naturala a pielii.

Piatra care combate transpiratia

O alternativa la antiperspirantele cu aluminiu este piatra de alaun, un cristal mineral cunoscut pentru calitatile sale de a regla transpiratia. Se gaseste in magazinele de tip plafar sub forma de piatra bruta sau slefuita si costa in jur de 20 de lei. „Este hipoalergica si economica- poate sa tina cativa ani. Trebuie sa fie inscriptionata Potasium Alun, pentru a avea garantia ca e naturala. Cea sintetica este Ammonium Alun. Trebuie folosita pe piele umeda, dupa dus, sau se umezeste si se aplica pe pielea uscata”, sunt recomandarile medicului Oana Clatici.

Piatra de alaun, mai sanatoasa decat antiperspirantele obisnuite

Mancam aluminiu pe paine!

Aluminiul e folosit si in industria alimentara ca aditiv (E 173, E 520, E 521, in cereale, prajituri si biscuiti) sau in medicamente (aspirina tamponata). La nivel european, s-a dat alarma cu privire la prezenta in exces a aluminiului in alimentatie, intoxicarea putand ajunge saptamanal la 2-3 mg pe kg, in conditiile in care cantitatea tolerabila e de cel mult 1 mg. Un studiu efectuat acum trei ani a aratat ca 30% dintre romani au aluminiu in corp peste limita permisa. „Cantitatea creste peste cota admisa si atunci cand carnea e gatita in oale de aluminiu sau in staniol. In timp, expunerea la aluminiu poate duce la dementa, Parkinson, osteoporoza”, atrage atentia profesorul Gheorghe Mencinicopschi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *